ΕΛΛΑΔΑ

Διπλασιάζει τη δύναμη Γερμανών αστυνομικών στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων η Frontex

διπλασιάζει-τη-δύναμη-γερμανών-αστυν-528381

Ως κύριο κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης χαρακτηρίζει την Ελλάδα το γερμανικό δίκτυο WDR, τονίζοντας σε ρεπορτάζ του ότι Γερμανοί αστυνομικοί, ως δύναμη της Frontex, φυλάσσουν την ελληνική μεθόριο και τη βαλκανική.

Το ρεπορτάζ του WDR έγινε με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, την Πρωτομαγιά.

Εκεί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, βρίσκονται Γερμανοί αστυνομικοί από το κρατίδιο εκτελώντας χρέη συνοριοφυλάκων.

Θα διπλασιαστεί η δύναμη των Γερμανών αστυνομικών στην ελληνική μεθόριο

Οι Γερμανοί αστυνομικοί «βρίσκονται εκεί σε αποστολή κατ´ εντολή της Eυρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Frontex με στόχο να αποτρέψουν παράτυπους μετανάστες να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού» αναφέρει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο WDR.

«Η Ελλάδα θεωρείται ένας από τους κύριους κόμβους της παράτυπης μετανάστευσης. Επί του παρόντος έχουν τεθεί σε επιφυλακή – κοντά στους Έλληνες υπαλλήλους- και επτά αστυνομικοί από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» αναφέρει το WDR, σημειώνοντας ότι ο Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωσε ότι στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.

Τι αρμοδιότητες έχουν οι Γερμανοί αστυνομικοί στα σύνορα

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Ντίσελντορφ Μάρτιν Νιντεργκεζές οι αρμοδιότητες των Γερμανών αστυνομικών στην ελληνική μεθόριο ποικίλουν: φύλαξη των συνόρων, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διέλευσης των συνόρων από διακινητές και μετανάστες, πάταξη εγκληματικών δραστηριοτήτων στα σύνορα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τόνισε μιλώντας στο WRD ότι οι μετανάστες θα φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, θα καταγράφονται, θα ανακρίνονται και θα ταυτοποιούνται, ενώ παράλληλα θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως υπενθυμίζει το WDR «από το 2015 η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει στείλει στην Ελλάδα 146 αστυνομικούς για υποστήριξη» ενώ σύμφωνα με τον Μάρτιν Νιντεργκεζές «η δουλειά τους είναι εξαντλητική και απαιτητική, οι υπηρεσίες πολύ μεγάλες, αλλά αξίζει τον κόπο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου