ΕΛΛΑΔΑ

Κλεφτοπόλεμος και επεισόδια στην Αθήνα

κλεφτοπόλεμος-και-επεισόδια-στην-αθή-439835

Κλεφτοπόλεμος μεταξύ ακροδεξιών, αναρχικών και αστυνομικών δυνάμεων εξελισσόταν όλο το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, επιθέσεις κατά μεταναστών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας κατοίκων του κέντρου, αλλά και μελών ακροδεξιών οργανώσεων, στη μνήμη του 44χρονου Μανώλη Κανταρή που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τρεις αγνώστους στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.

Στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστών για τον τραυματισμό του διαδηλωτή, Γιάννη Καυκά, κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου, άγνωστοι ξυλοκόπησαν δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας στην οδό Ακαδημίας και έκλεψαν το όπλο από έναν εξ αυτών, το οποίο βρέθηκε αργότερα πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών. Σε 50 προσαγωγές είχε προχωρήσει η ΕΛΑΣ ως το βράδυ κι ενώ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η πορεία των αριστερών οργανώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η προσπάθεια της Αστυνομίας επικεντρώθηκε κυρίως στο να μην συναντηθεί η πορεία κατοίκων αλλά και μελών ακροδεξιών οργανώσεων σε κανένα σημείο με την προγραμματισμένη συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων στα Προπύλαια, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονου διαδηλωτή, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι συναντήσεις: μετά την επιστροφή της πορείας προς την 3ης Σεπτεμβρίου, δεκάδες ακροδεξιοί επιχείρησαν να πλησιάσουν την κατάληψη της Βίλας Αμαλία, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, όπου βρίσκονταν αντιεξουσιαστές. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ υπήρξε «κυνηγητό» στα στενά της περιοχής με αποτέλεσμα την προσαγωγή 48 ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο.

 

Τραυμάτισαν 13 μετανάστες ως «αντίποινα»

Συνολικά δεκαπέντε άτομα έχουν μεταφερθεί ως το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», ως αποτέλεσμα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Δεκατρείς εξ αυτών είναι μετανάστες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πορείας τους νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με τους γιατρούς φέρουν τραύματα από ξυλοδαρμό, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία για τη ζωή τους.

Συγκέντρωση στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος τα ξημερώματα της Τρίτης, στην διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Γ’ Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης περίπου 2.000 άτομα.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι στο σημείο της δολοφονίας, συμμετείχαν σε τρισάγιο που έγινε αρχικά και στη συνέχεια άκουσαν τους χαιρετισμούς από κατοίκους της περιοχής, αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν 48 προσαγωγές από την περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας. Άλλες δύο προσαγωγές ατόμων έγιναν στην οδό Ακαδημίας.

Όπως έλεγαν οι διοργανωτές, στην κινητοποίηση συμμετείχαν άτομα που είχαν έρθει από διάφορα σημεία της Αττικής. Σε δηλώσεις τους κατηγορούσαν την κυβέρνηση και την δημοτική αρχή για απουσία αστυνόμευσης. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς την πλατεία Ομονοίας και κατευθύνθηκαν προς την οδό Αθηνάς, στη περιοχή του Δημαρχείου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με μετανάστες – μικροπωλητές που βρέθηκαν στον δρόμο τους.

Δολοφονία μετανάστη

Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε ένας 21χρονος μετανάστης, υπήκοος Μπαγκλαντές, στο κέντρο της Αθήνας. Άγνωστοι μαχαίρωσαν τον νεαρό μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στη διασταύρωση των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη, στα Κάτω Πατήσια. Τα κίνητρα της δολοφονίας ερευνώνται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για ρατσιστική επίθεση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία, τον 21χρονο καταδίωξαν δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε δίκυκλο, οι οποίοι όταν τον έφτασαν τον τραυμάτισαν με μαχαίρια και τράπηκαν σε φυγή.

Ο 21χρονος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου