ΕΛΛΑΔΑ

Σενάρια στα όρια της εγκληματικότητας

σενάρια-στα-όρια-της-εγκληματικότητα-440619

Σκληρή επίθεση στην Ευρώπη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στο Μεγανήσι, απαντώντας τόσο στο δημοσίευμα του Spiegel περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά και στα όσα ακούστηκαν για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλακεί σε μία σεναριολογία που αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από την ΕΕ «να σταματήσει η κακοφωνία».

«Χθες κάποιοι ανεύθυνα θέλησαν να ενσπείρουν το φόβο, ακόμη και για κερδοσκοπικούς λόγους» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας ότι στη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργου και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «δεν συζητήθηκε κανένα σενάριο για έξοδο της χώρας από το ευρώ».

«Καλώ όλους να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι θυσίες του λαού δεν μπορεί να υπονομεύονται από την κακοφωνία. «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Πρόσθεσε ότι η σεναριολογία επιδρά πολύ αρνητικά στην ψυχολογία του ελληνικού λαού και του κάθε επενδυτή. Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ακούμε τα πιο απίθανα σενάρια. Όσοι τα διακινούν, ανέφερε, δεν υπολογίζουν το συμφέρον της χώρας.

«Πρέπει όλοι να συναισθανθούν ότι η κατάσταση δε σηκώνει μαγικές συνταγές και μαγκιές. Απαιτεί ευρεία προσπάθεια» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το χρέος με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. «Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει την ψυχή αυτού του περήφανου λαού».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν λίγες ώρες μετά το περίεργο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστήριζε ότι η Αθήνα εξετάζει έξοδο από το ευρώ.

«Όχι απόφαση αλλά ούτε σκέψη δεν υπάρχει σε Ελλάδα και ΕΕ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στη ΝΕΤ, κάνοντας λόγο για άκρως ανυπόστατη παραφιλολογία, την απέδωσε σε κάποιους που βρίσκουν ευκαιρία να δημιουργούν σύγχυση όταν το τοπίο είναι ρευστό.

«Όταν υπάρχει ρευστό κλίμα βρίσκουν ευκαιρία διάφοροι καλοπροαίρετοι και κακοπροαίρετοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

 

Επιβεβαίωση με καθυστέρηση

Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνάντηση του Λουξεμβούργου εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν τέθηκε θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

»Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

»Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη, που αρχικώς επιχειρήθηκε να μείνει κρυφή, εξετάστηκαν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

 

Διαψεύδουν Κομισιόν και Βερολίνο

Μπαράζ διεψεύσεων της «μυστικότητας» της συνάντησης στο Λουξεμβούργο το μεσημέρι του Σαββάτου, τόσο από την Κομισιόν όσο και από τη Γερμανία.

«Δεν επρόκειτο για ‘συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα’» δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι εναλλακτική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι , καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Επιτροπή εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, της οποίας «οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της».

Ο Αλταφάζ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα του Spiegel ψευδή και κακόβουλα.

Και στο Βερολίνο, πηγή που πρόσκειται στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνάντηση δεν ήταν «σε καμία περίπτωση μία συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα».

Πρόκειται για συνεδριάσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι οποίες αφορούν κυρίως τα μέλη της ευρωζώνης και τα μέλη της G20 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου