ΕΛΛΑΔΑ

Κάποιοι μας θέλουν εκτός του ευρώ

κάποιοι-μας-θέλουν-εκτός-του-ευρώ-440809

Σε νέα δίνη φημών για αρνητικές εξελίξεις και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς βρέθηκε χθες η χώρα, καθώς γερμανικά δημοσιεύματα επικαλούνταν δήθεν πληροφορίες για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην αγορά προκαλώντας νέες πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση διέψευσε τα γερμανικά δημοσιεύματα, κοινοτικοί παράγοντες έσπευσαν να επαναλάβουν την εμπιστοσύνη τους στα δημοσιονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και να διαβεβαιώσουν ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από τέτοιους αιφνιδιασμούς κλυδωνισμούς, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει.
Η διασπορά της φημολογίας προκάλεσε έντονη ανησυχία και στην Αθήνα μεταξύ των επενδυτών και καταθετών, που εναγωνίως αναζητούσαν απαντήσεις. Η καθυστέρηση διάψευσης των εν λόγω δημοσιευμάτων για αρκετές ώρες, ενέτεινε τις ανησυχίες φέροντας νέες πιέσεις και στο Χρηματιστήριο.
Όπως φαίνεται οι πονοκέφαλοι για την οικονομία θα είναι καθημερινό πρόβλημα για την κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον όσο πλησιάζουμε προς την δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενόψει μάλιστα της έλευσης των «επικεφαλής» των ελεγκτών της τρόικας, για τους οποίους οι πληροφορίες επιμένουν ότι έρχονται στην Αθήνα με σκληρές διαθέσεις και αποφασισμένοι να επιβάλλουν νέα μέτρα, η δυσκολία των οποίων θα φέρει την κυβέρνηση σε άσχημη θέση. Οι πληροφορίες αυτές, τροφοδότησαν με τη σειρά τους και χθες άλλα σενάρια για πιθανές πολιτικές εξελίξεις ενώπιον της πιθανότητας να δυσκολευτεί η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή, ακόμη και με απλή πλειοψηφία, τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι αντιδράσεις αρκετών υπουργών στις συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών των υπουργείων τους, σε συνδυασμό με τη χθεσινή φράση του πρωθυπουργού που επανέλαβε «θα συνεχίσω με όσους θέλουν», κάνουν αρκετά πιθανή την περίπτωση ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού.
 
Η κυβέρνηση διαψεύδει το δημοσίευμα
Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα συζητά την έξοδό της από το ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ «πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης».

Τέτοια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης και εξυπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσαν άμεσα και κατηγορηματικά δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel που υποστήριζε πως η Ελλάδα «εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη» και επιστροφή σε δικό της νόμισμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Το γερμανικό περιοδικό έκανε μάλιστα λόγο για έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε πλήρως την είδηση, λέγοντας πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς λανθασμένο» τόσο για τις συζητήσεις όσο ακόμη και για τη συνάντηση.

«Τέτοιο θέμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε βρέθηκε ποτέ» υπογράμμισε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ.

Το γερμανικό περιοδικό υποστήριζε πως οι ανησυχίες που έχει προκαλέσει το θέμα οδήγησαν την Κομισιόν να καλέσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε έκτακτη «μυστική συνάντηση κρίσης» στο Λουξεμβούργo το βράδυ της Παρασκευής.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό, θα προσπαθούσε να μεταπείσει την ελληνική κυβέρνηση από μία τέτοια κίνηση.

Στην «μυστική συνάντηση», σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σχεδιάζει να παρουσιάσει» εσωτερικό έγγραφο που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του, το οποίο δείχνει τις σφοδρές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια απόφαση της Αθήνας.

 
Βαριές επιπτώσεις
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο φέρεται να εκτιμά ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%, που θα εκτόξευε με τη σειρά της το ελληνικό χρέος στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ: Αυτό θα έκανε «αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση», φέρεται να υποστηρίζει η έκθεση.

Οι επιπτώσεις θα ήταν σφοδρές και στον εγχώριο αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Το δημοσίευμα σημείωνε επίσης πως υπάρχουν πάντως αμφιβολίες ακόμη και για το εάν είναι κάτι τέτοιο νομικά δυνατό -καθώς εκτιμάται πως θα έπρεπε να συνοδευτεί από πλήρη ελληνική έξοδο από την ΕΕ- και για το εάν και οι υπόλοιπες χώρες μέλη θα αποδέχονταν μονομερή απόφαση από την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου