ΕΛΛΑΔΑ

Αρση ασυλίας για Λοβέρδο και Σαλμά από τη Βουλή, μύδροι Γεννηματά-Βενιζέλου

αρση-ασυλίας-για-λοβέρδο-και-σαλμά-από-542688

Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού από τον Αντρέα Λοβέρδο με αφορμή την άρση ασυλίας του για την υπόθεση Novartis.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ από το βήμα της Βουλής, λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία, κατηγόρησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή και κάλυψε την πολιτική σκευωρία εις βάρος του. Προειδοποίησε δε ότι θα καθήσουν στον σκαμνί οι υπεύθυνοι της πλεκτάνης.

Μίλησε για γελοιότητες και χρήματα που υποτίθεται σκορπίζονταν σαν σοκολάτες σε καρναβάλι, οι οποίες μετατράπηκαν σε δικογραφία εις βάρος του και φανερά οργισμένος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Γκέμπελς ήταν ένας απαίσιος εγκληματίας αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι απαίσιοι εγκληματίες αλλά της συμφοράς».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπίμως επέλεξε την σπίλωση και την πλεκτάνη σε προεκλογικό χρόνο με προαναγγελίες στον συμπολιτευόμενο Τύπο. «Οι σκευωροί που εφάρμοσαν την πλεκτάνη αυτοί είναι κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά θα τους συντρίψω, δίνω σήμερα λόγο τιμής» δήλωσε.

Ο βουλευτής επανέλαβε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε τον Φρουζή της Novartis όπως επίσης ότι ουδέποτε βρέθηκαν email προς εκείνον, αλλά και χρήματα στους λογαριασμούς του όπως ισχυρίζονταν οι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες.

«Για ψήφους στήθηκε αυτή η ιστορία. Είμαι στο στόχαστρο πολιτικών κακοποιών», τόνισε και πρόσθεσε «αφού δεν τους βγαίνουν οι γέφυρες καταφεύγουν σε λάσπη εναντίον μου».

Κατέληξε απευθυνόμενος προς τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιλέξατε να πάτε σε εκλογές με σκανδαλολογία αλλά δεν σας βγαίνει αντίθετα κάθε ημέρα ανοίγουν χαρτιά εναντίον σας».

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω την σκευωρία. Και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη. Επί ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούνται και δυσφημούνται βάναυσα δέκα Έλληνες πολίτες, που συμβαίνει να είναι και αντιπολιτευόμενα της κυβερνητικής παράταξης, πολιτικά πρόσωπα! Σχοινοτενείς και παρατεταμένες διαδικασίες, αντί για τις γρήγορες και σταθερές διαδικασίες του Συντάγματος. Αρνηθήκατε ως πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή τη συνταγματική διαδικασία και επιλέξατε τις διαδικασίες των εκκρεμοτήτων. Επί ενάμιση χρόνο τώρα διατηρούνται εκκρεμότητες που αφορούν τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δηλαδή επιλέξατε σκοπίμως την πολιτική σπίλωση και κατασυκοφάντηση. Κι έρχεται μία υπόθεση στη Βουλή τώρα, σε προεκλογικό χρόνο και με προαναγγελίες από μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου, που έχει άμεση και απευθείας ενημέρωση από συγκεκριμένες δικαστικές αρχές, όπως φαίνεται».

Οι τρεις άρσεις ασυλίας

Με 213 «ναι» και ένα «όχι», ήρθη από την Βουλή η ασυλία Ανδρέα Λοβέρδου, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας για την υπόθεση Novartis. Με 209 «ναι», τέσσερα «όχι» και ένα «παρών», ήρθη και η ασυλία του Μάριου Σαλμά. Με 213 «ναι» και τρία «όχι» ήρθη και η ασυλία του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Αριστείδη Φωκά.

Γεννηματά: Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια σπίλωσης

Για στρατηγική πολιτική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στην λάσπη, μίλησε η Φώφη Γεννηματά από τη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια σπίλωσης της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Οι πρώτοι διδάξαντες είναι η ΝΔ με τους οποίους συμπράξετε το βρώμικο 89», δήλωσε και επανερχόμενη στο σήμερα καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι προωθεί μα ατέρμονη σκανδαλολογία αφού απέτυχε η πλατιά απεύθυνση και κατέρρευσαν οι γέφυρες που ο ίδιος προωθούσε.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η υπόθεση Novartis έρχεται και φεύγει κατά πόσο βολεύει την κυβέρνηση. «Ή έχετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας ή το δαιμόνιο του Ρασπούτιν» ανέφερε σκωπτικά υπενθυμίζοντας ότι τώρα έφτασε ένας μάρτυρας που κατέθεσε στις 4 Απριλίου και μέσα σε λίγες ημέρες η δικογραφία κατέφτασε στη Βουλή.

Και όλα, πρόσθεσε, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε μιλήσει εδώ και πολλούς μήνες για το σκάνδαλο του αιώνα.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται για να χτυπηθεί ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης που είναι το ΚΙΝΑΛ. «Νιώθετε την ανάσα μας και για αυτό δεν κάνετε τις εκλογές», είπε.

Δήλωσε ότι παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις η αλήθεια θα λάμψει. «Εμείς θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών ότι και αν γίνει όσο και αν προσπαθήσετε» έκλεισε την τοποθέτηση της.

Ευνόητο είναι ότι προσέφερε αμέριστη κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο εκθειάζοντας τους χειρισμούς του στο υπουργείο Υγείας για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. ​

Ε. Βενιζέλος: Σχέδιο υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος με προσβολή του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα

Σχέδιο αλλοίωσης των συσχετισμών, των εκλογικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων και υπονόμευσης της λειτουργίας του πολιτεύματος, κατήγγειλε ο Ε. Βενιζέλος ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο. «Είναι ένα σχέδιο που προσβάλλει το άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα (εσχάτη προδοσία)», είπε και υπογράμμισε ότι για το ζήτημα αυτό εκκρεμούν μηνύσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και «θα εξεταστούν όταν έρθει η στιγμή».

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS που αφορά μεγάλο αριθμό γιατρών σε πολλές χώρες, που αφορά κλινικές του ΕΣΥ και πανεπιστημιακές κλινικές που έγιναν αποδέκτριες μεγάλων ποσών για κλινικές έρευνες και όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Διερευνώνται; δεν έχω ακούσει τίποτα. Δίκες διεξάγονται σε άλλα εφετεία, εκτός του εφετείου Αθηνών, και απαλλάσσονται ιατροί των Σερρών για το υποτιθέμενο σκάνδαλο NOVARTIS και μαζί τους απαλλάσσεται και ο διάσημος κ. Φρουζής», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Υπάρχει μήπως αντίστοιχο σκάνδαλο πολιτικό, το σκάνδαλο της πλεκτάνης, της σκευωρίας, το σκάνδαλο της προσβολής του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα; Ναι. Το συνομολόγησε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Ο ίδιος άνθρωπος που, όταν ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόλαβε να ρίξει μια ματιά και να δηλώσει έξω από μέγαρο Μαξίμου ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Και στη συνέχεια, μετά από μήνες, ήρθε ενώπιον της Βουλής και είπε “ναι υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS, αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα”».

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας επιμένει. Γιατί ενώ βλέπει πως έχει καταρρεύσει όλη αυτή η φαρσοκωμωδία, όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, αναλαμβάνει την ιδιοκτησία, την ευθύνη η οποία είναι βαριά. Το κάνει γιατί ξέρει ότι πρέπει να αυτοπροστατευθεί καθ΄ οδόν προς τις εκλογές, γιατί πληθαίνουν τα προβλήματα», είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει υπόθεση Πετσίτη. Υπάρχει υπόθεση Τσίπρα, των υπουργών του, της κυβέρνησης η οποία αφορά βλάβη των συμφερόντων του δημοσίου, σε σχέση με την ΔΕΠΑ, υπάρχει ένας κόμβος εξελίξεων από τη Βενεζουέλα μέχρι τα κατεχόμενα της Κύπρου, υπάρχει ένας πληθωρισμός πληροφοριών που πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η παράταση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών».

«Έχω ζήσει περισσότερο από κάθε άλλον βουλευτή, στην αίθουσα αυτή, το βρώμικο 1989. Η Αριστερά της εποχής συνέπραξε, διότι χωρίς την κυβέρνηση Τζανετάκη δεν θα μπορούσε να γίνει η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπερασπίστηκα τον Ανδρέα Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος το κράτος δικαίου και την αλήθεια, υπερασπιζόμενος τη διάκριση των εξουσιών. Και ήμουν δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1995 πήρε την πρωτοβουλία να ανασταλεί η διαδικασία του άρθρου 86 της ποινικής ευθύνης υπουργών για τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του, ίνα μη το κακόν αθάνατον γένηται. Για να περάσουμε σε άλλη φάση του δημοκρατικού βίου της χώρας και του πολιτικού πολιτισμού. Έτσι κινήθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Έτσι φτάσαμε στο 2011, έτσι φτάσαμε στην ψήφιση του άρθρου 86 με συντριπτική πλειοψηφία και την ψήφιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που εισηγήθηκε ο κ. Πετσάλνικος, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ομόφωνα, με την ψήφο και του ΚΚΕ και του τότε Συνασπισμού», είπε ο Ε. Βενιζέλος

Ο ίδιος διευκρίνισε: «Τα αισθήματα μου απέχουν πολύ από τα αισθήματα εκδίκησης και ποινικοποίησης. Είμαι οπαδός της συναίνεσης. Χρειαζόμαστε εθνική ενότητα αλλά δεν φτάνεις στην εθνική ενότητα και στη συναίνεση αν δεν αντιληφθούν όλοι τι γίνεται. Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία 4,5 χρόνια είναι μια ενσυνείδητη αποδιάρθρωση της κοινωνίας, της πραγματικής οικονομίας και της θεσμικής ραχοκοκαλιάς της χώρας. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει μέσα από τις εκλογές, μέσα από ένα άλλο πολιτικό και κοινοβουλευτικό συσχετισμό και θα επέλθει η κάθαρση».

Μάριος Σαλμάς: «Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη

«Δήθεν σκάνδαλο που σχεδιάστηκε με το δόγμα Πολάκη “να κλείσουμε και κανέναν στη φυλακή”», χαρακτήρισε την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο οποίος, «παρότι δεν υπάρχει τίποτα», κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του «για να τελειώσει νωρίτερα και να δικαιωθεί».

Ο κ. Σαλμάς μετέδωσε στην Ολομέλεια ηχητικό απόσπασμα από το οποίο, όπως είπε, προκύπτει ότι ο επικεφαλής ελέγχου Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σπυρίδης, συνέταξε την «παράνομη» έκθεση σε βάρος του. Ο κ. Σαλμάς είπε ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ο κ. Σπυρίδης μιλάει σε προσυνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο 2016, λέγοντας ότι «η ΥΠΕΔΥΦΚΑ είναι εργαλείο για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση».

«Με αυτού του τύπου την παράνομη έκθεση, οι εισαγγελείς ζητούν την άρση ασυλίας μου. Δεν υπάρχει υπόθεση, δεν υπάρχει ζημία αλλά ζητώ την άρση ασυλίας μου για να αποδειχθεί η σκευωρία. Η άμεμπτη υπουργική θητεία εγγυάται ότι δεν παρανομούσα. Κρατώ και άλλες αποδείξεις τις οποίες θα παρουσιάσω στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης», είπε ο κ. Σαλμάς.

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτεύχθηκε επί της υπουργικής του θητείας και τον πόλεμο που δέχθηκε όταν θέσπισε τον κλειστό προϋπολογισμό.

Γεωργαντάς: Ανείπωτη η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Για ανείπωτη υποκρισία κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι τουλάχιστον 15 φορές έχει κάνει χρήση του κατάπτυστου νόμου περί ευθύνης υπουργών για να προστατέψει τους δικούς της υπουργούς.

«Σύμφωνα με την πλειοψηφία δεν πρέπει ένας υπουργός να δωροδοκείται και πρέπει να εξεταστεί από την δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα όμως, η ίδια πλειοψηφία, ισχυρίζεται πως αν είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τελεί το αδίκημα της απιστίας, της συκοφαντικής δυσφήμισης, της παράνομης ηχογραφήσεως επειδή είναι στα υπουργικά καθήκοντα, και άρα να παραγραφεί», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς κατά την συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ Μάριου Σαλμά και της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ακόμα ότι χθες στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής η κυβερνητική πλειοψηφία προστάτεψε τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει ο νόμος να εργαλοποιείται και ανάλογα με την περίπτωση να αποφασίζει η πλειοψηφία.

«Είδαμε χθες, υπουργός που δεν εμφανίσθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, και δεν συνέδεσε το αδίκημά του με τα υπουργικά του καθήκοντα να τυχάνει προστασίας από την πλειοψηφία. Λειτουργείτε με 2 μέτρα και 2 σταθμά. Δεν μπορεί να αποφασίζετε ανάλογα με την περίπτωση. Αυτή η υποκρισία πρέπει κάποτε να τελειώνει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε: « Η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας γι αυτό και υπερψηφίσαμε όλες τις προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές και για Προανακριτική κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Σήμερα αυτό που διαφαίνεται από το σκάνδαλο είναι η διπρόσωπη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία όμως έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός και θα πάρει την απάντηση του», κατέληξε ο κ. Γεωγαντάς.

Παρασκευόπουλος: Πρωτοφανής επίθεση στην Δικαιοσύνη ο λόγος περί σκευωρίας

Λόγος κατά της Δικαιοσύνης είναι ο λόγος περί σκευωρίας που ακούστηκε σήμερα με έμφαση, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια κατά την διαδικασία συζήτησης για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάριου Σαλμά.

«Ακούστηκε εδώ με πολύ έμφαση περί σκευωρίας. Αυτός ο λόγος κατεξοχήν όπως εκφέρεται στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης διότι φτάσαμε σε αυτή την διαδικαστική φάση διερεύνησης ευθυνών με βάση ένα εισαγγελικό έγγραφο που αναπέμπει τις υποθέσεις αυτές στη Βουλή. Και βεβαίως όλη η υπόθεση διερευνάται με καθοριστική πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης και στην πρώτη φάση και στη συνέχεια. ’Αρα ο λόγος περί σκευωρίας είναι λόγος κατά της Δικαιοσύνης και δεν αφορά έναν εισαγγελέα αλλά την Δικαιοσύνη στο σύνολό της, μια δομή ολόκληρη. Και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα στηρίζει τους λειτουργούς της απέναντι σε αυτή την επίθεση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, έκανε μάλιστα λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» κατά της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι «Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοια επίθεση ότι σκευωρεί η Δικαιοσύνη».

«Κι εμείς δεν παριστάνουμε καν τους αρχάγγελους της καθάρσης. Είμαστε εδώ με τον ρόλο που μας ανέθεσε η Δημοκρατία, ταπεινά πιόνια της Δημοκρατίας, και αυτόν τον ρόλο θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Δεν διεκδικούμε δάφνες γι αυτό. Καθήκον μας είναι και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σχολιάζοντας τις ομιλίες στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι «διαστρεβλώθηκαν τελείως τα νομικά» και εξήγησε ότι σήμερα συζητήθηκαν δύο θέματα: αν υπήρξε ένα φαινόμενο σκανδάλου και διαφθοράς και εάν κάποιοι ενέχονται. «Το σκάνδαλο είναι ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μείωση από το 2010 και μετά έγινε μια προσπάθεια ορισμένα φάρμακα ορισμένης εταιρείας να εξαιρούνται από τις μειώσεις» είπε.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση της Νοβάρτις στην Δικαιοσύνη για ότι κρίθηκε ότι δεν αποτελεί ύλη της Βουλής και η Δικαιοσύνη, ερευνώντας την υπόθεση, έφτασε σε στάδιο προκαταρκτικής διερεύνησης και έστειλε την υπόθεση πίσω στην Βουλή προκειμένου να γίνει άρση ασυλίας των βουλευτών και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία δίωξης. «Η διαδικασία στην οποία μετέχουμε η οποία προϋποθέτει διερεύνηση ουσίας το μόνο που κρίνουμε είναι εάν οι φάκελοι που ήρθαν σε μας αφορούν την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων ή αν η άσκηση έφτασε εδώ λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Το αν κάποιος φταίει ή όχι δεν είναι της παρούσης να διερευνηθεί» προσθέσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου