ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακή για ανύπαρκτες αποδείξεις

φυλακή-για-ανύπαρκτες-αποδείξεις-442135

Με ποινική δίωξη κινδυνεύουν όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους και προκύψει για αυτούς επιστροφή φόρου η οποία ωστόσο βασίζεται σε πλαστά δικαιολογητικά.
Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά «εφιστάται η προσοχή των φορολογουμένων στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές».
Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που το πιστωτικό υπόλοιπο υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ, εξακολουθεί να διενεργείται από τη ΔΟΥ έλεγχος των σχετικών παραστατικών.
Με την ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι αποδείξεις που πρέπει να δηλώσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι για να τύχουν το αφορολόγητο όριο θα υπολογιστούν στο δηλούμενο εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημά του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις (6.000) ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες κ.λ.π.), ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ.
Διευκρινίζεται για την καλύτερη οργάνωση του αρχείου των ΔΟΥ, κατά την παραλαβή των κλειστών φακέλων με τις αποδείξεις δαπανών, ότι οι φάκελοι αυτοί θα αποσυσχετίζονται από τις δηλώσεις και θα τοποθετούνται σε ιδιαίτερο χώρο της κάθε ΔΟΥ. Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα με νεότερη οδηγία που θα δοθεί στον κρίσιμο χρόνο, προς έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα παραδοθούν προς ανακύκλωση.
Σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών είτε από τον ίδιο τον υπόχρεο είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή, οι αποδείξεις θα πρέπει, επειδή θα ακολουθήσει οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος αυτών για να διαπιστωθεί η ύπαρξη και η ακριβής δήλωση τους, να φυλάσσονται για να παραδοθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όταν ζητηθούν.
Σχετικά με τις ηλεκτρονικές υποβολές των δηλώσεων οικονομικού έτους 2011, οι καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης, αυτοκινήτων επιχείρησης, κινητής τηλεφωνίας και αποδοθέντων και οφειλομένων φόρων εισοδήματος και έμμεσων φόρων θα υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με καταληκτική ημερομηνία την 30/6/2011 και συνεπώς δεν απαιτείται η συνυποβολή τους με την υποβολή των οικείων δηλώσεων.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που οι υπόχρεοι της παρ. 4 του άρθρου 2 και της παρ.1 του άρθρου 101 του ΚΦΕ, υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ενώ βρίσκονται σε αδράνεια, δηλαδή δεν έχουν ακαθάριστα έσοδα, δεν υφίσταται υποχρέωση υπογραφής της δήλωσης τους από λογιστή φοροτεχνικό.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου