ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είμαι ο βολικός ένοχος, θέλω φως παντού»

δεν-είμαι-ο-βολικός-ένοχος-θέλω-φως-πα-442221

Από το βήμα της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Στην ομιλία του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας απέρριψε κάθε κατηγορία που του αποδίδεται αναφορικά με την υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ απηύθυνε βαρύτατες κατηγορίες προς τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, που θέλησαν να μετατρέψουν τη Βουλή σε «Κολοσσαίο» και τον ίδιο σε «βολικό ένοχο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι φίλοι με συμβούλευσαν να μην έρθω και να στείλω ένα υπόμνημα. Μου είπαν "γιατί να πας και να νομιμοποιήσεις μια διαδικασία που έχει προαποφασισμένο αποτέλεσμα;. Τους απάντησα ότι δεν φυγομαχώ. Ότι δεν απολογούμαι. Ότι θα πάω, γιατί εγώ ζητάω φως παντού. Γιατί έχω μαζί μου την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Έχω μαζί μου το δίκιο απέναντι σε μια μεθοδευμένη επιλεκτική στοχοποίηση» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσοχατζόπουλος.

«Έχω μαζί μου και την Ιστορία, απέναντι στην ανιστόρητη προσπάθεια κάποιων να με εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά, να με "σβήσουν". Είναι επίσης χρέος μου να υπερασπιστώ τις προοδευτικές πολιτικές και το έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησα. Είναι χρέος μου να υπερασπιστώ το κύρος και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στις επιθέσεις λάσπης και ψεύδους. Είναι, τέλος, χρέος μου να υπερασπιστώ την προσωπική μου πορεία και προσφορά. Γι’ αυτό, όπως δεν κρύφτηκα εγώ, και κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μένα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε από κάποιους, με την πρόταση που κατέθεσε, σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά, ακόμη και νομικά απαράδεκτη. Αντιλαμβάνονται τελικά πού θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία; Είναι και αυτό ενδεικτικό της βαθιάς κρίσης πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο» επεσήμανε.

«Έκαναν λάθος, γιατί νόμισαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο, για να ξεγελάσουν για μια ακόμη φορά το λαό, δήθεν ανταποκρινόμενοι στο πραγματικό λαϊκό αίτημα για κάθαρση στο δημόσιο βίο» σημείωσε.

 
Δεν υπάρχουν αποκαλύψεις

«Πολλοί λένε ότι εγώ θα κάνω αποκαλύψεις και θα "κάψω κόσμο". Αποκαλύψεις δεν θα κάνω, γιατί απλούστατα δεν έχω. Δεν μπορώ όμως να αποσιωπήσω τα γεγονότα και την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή που θα διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη αυτή τη σκευωρία και θα κάψει τους σκευωρούς. Είπαν κάποιοι, ακόμη και πολιτικός αρχηγός, ότι δήθεν εγώ εκβιάζω το ΠΑΣΟΚ. Απαντώ: το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Από κανέναν. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω το ίδιο και για μένα. Δεν διαπραγματεύομαι την ιστορία μου, δεν παζαρεύω τη συμβολή μου στην πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ και βέβαια δεν εκβιάζομαι» προσέθεσε.

Και συνέχισε »Μέσα από την πρωτοφανή μεθόδευση επιλεκτικής στοχοποίησης ενός προσώπου και μίας περιόδου, δεν επιδιώκεται η αποκάλυψη, αλλά η συγκάλυψη της αλήθειας, γεγονός που αποτελεί εμπαιγμό για το λαό… το δεύτερο μέγα ατόπημα της πρότασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μοιράζει αφειδώς και συγχωροχάρτια. Εξού και τα συγχαρητήρια της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, μια και εξασφάλισε την απαλλαγή των δικών της κυβερνήσεων από όποιες ευθύνες, ενώ στις μέρες της υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος και δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Ο λαός πάντως καταλαβαίνει τι σημαίνει στην πράξη η μεθόδευση του διαχωρισμού της υπόθεσης».

»Με ποια στοιχεία προχωρήσατε σε αυτήν τη μεθόδευση; Με τα συκοφαντικά τερατώδη ψεύδη, με τα οποία επιτίθενται εναντίον μου τα επικοινωνιακά φερέφωνα, για τα οποία έχω ήδη προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη; Ή με όσα έχουν υπαινιχθεί κάποιοι κατηγορούμενοι για δωροδοκία ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης στο περιοδικό Spiegel, εναντίον του οποίου έχω ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η υπόθεση προχωρεί ταχύτατα; Πολλοί από την Ιστορία μαθαίνουν να αποφεύγουν τα λάθη του παρελθόντος. Λυπάμαι, γιατί το ΠΑΣΟΚ σήμερα επαναλαμβάνει τα λάθη των άλλων. Ξεχάσατε τόσο εύκολα, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, ότι με τις ψευδομαρτυρίες του Μαμανέα και του Σηφακάκη έστειλαν το βρώμικο ’89 τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο; Επειδή εγώ γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια, όσον αφορά στο πρόσωπό μου, σας λέω: Χτυπήσατε λάθος πόρτα. Ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν».

Τέσσερις μύθοι

Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για… «μύθους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 «Πρώτος μύθος: το πρόγραμμα των υποβρυχίων αποφασίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για να πάρει μίζες» είπε και εξήγησε, μεταξύ άλλων: «… τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονται από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα πολυμελή θεσμικά συλλογικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης -το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το ανώτατο θεσμικό όργανο για θέματα άμυνας και ασφάλειας, που προεδρεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και εντάσσονται σε οικονομικά ΕΜΠΑΕ, τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε πενταετή βάση από τα Επιτελεία. Έχουν πραγματοποιηθεί για το πρόγραμμα αυτό δεκάδες συνεδριάσεις πολυμελών θεσμικών οργάνων από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μέχρι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο σε πέντε συνεδριάσεις του ασχολήθηκε για την ολοκλήρωση του. Όποιος γνωρίζει ή έχει επαφή με την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι ουδείς μπορεί να επηρεάσει τα πολυμελή αυτά όργανα. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι όλα αυτά τα στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη που συμμετέχουν στη θεσμική πυραμίδα, είναι επίορκοι που συνωμότησαν για να πάρουν ορισμένοι μίζες. Εγώ -και πολλοί από εσάς, είμαι βέβαιος- δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατό στο όνομα αυτών των λίγων να αμαυρώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και το πολιτικό σύστημα».

»Δεύτερος μύθος: Το δήθεν σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης… Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι μοναδικό στον κόσμο, διότι, εκτός πολλών άλλων καινοτομιών, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα νέας τεχνολογίας, παραγωγής ενέργειας μέσα στο νερό. Πρόκειται για το σύστημα Αναερόβιας Πρόωσης (Ανεξάρτητης του Αέρα), που επιτρέπει επιχειρησιακή αυτονομία υπό συνεχή κατάδυση για διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το τελευταίο νεότευκτο υποβρύχιο παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό προ τριών δεκαετιών, στις 29 Απριλίου 1980!».

»Τρίτος μύθος: Τα δήθεν άχρηστα υποβρύχια: Δεν θα επαναλάβω τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά ενσωματώνονται σε συμβατικού τύπου νέο υποβρύχιο και θα θέσω κάποια απλά ερωτήματα: Αν ήταν άχρηστα, γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Γιατί ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε μέσα από τη νέα σύμβαση σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου;

»Τέταρτος μύθος: Η προκαταβολή: Για να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της απάτης, αρκεί να αναφέρω ένα μέγα ψεύδος που αποτέλεσε πυλώνα της επιχείρησης εξαπάτησης της κοινής γνώμης και αφορά στη δήθεν προκαταβολή της τάξεως του 70%-80% του συνολικού τιμήματος, που δόθηκε κατά την υπογραφή της σύμβασης. Η αλήθεια είναι ότι η προκαταβολή του προγράμματος ήταν 11,2%. Το πρόγραμμα των υποβρυχίων ξεκίνησε και προχώρησε σε κάθε στάδιο σε απόλυτη συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και με βάση τις εισηγήσεις του ΓΕΝ ήδη από το 1996. Η σύμβαση που υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη. Η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν μέχρι και τη σημερινή… Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκαν οι αυστηρές ρήτρες που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, κάτι άλλωστε που αξιολογήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, που αναζητά ευθύνες και για τη μη εφαρμογή τους».

«Θα διερωτηθούν αρκετοί που με ακούν» συνέχισε ο πρώην υπουργός. «Δηλαδή όλα έγιναν ωραία και καλά; Δεν υπάρχει σκάνδαλο μιζών; Απαντώ ευθέως: Όχι, δεν έγιναν όλα ωραία και καλά. Εξάλλου γι’ αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη -σε συνεργασία με τη γερμανική- ερευνά εδώ και ένα χρόνο το θέμα. Αυτό όμως, ξαναλέω, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει… Η ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για την υπόθεση. Διότι επί κυβερνήσεών της καταβλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος και δημιουργηθήκαν τα περισσότερα προβλήματα. Όμως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την απαλλάσσει ενοχοποιώντας επιλεκτικά μόνο την αρχική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Και όπως ακούσαμε και σήμερα από τους εκπροσώπους της, τώρα η ΝΔ δεν αρκείται σε αυτό, αλλά σας ζητάει και τα ρέστα και αναδεικνύεται σε τιμητή. Εσείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την πρότασή σας την αναδείξατε σε αυτό το βάθρο».

 

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου