ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχει θέμα εκλογών

δεν-υπάρχει-θέμα-εκλογών-436212

Αντιμέτωπη με τρία μεγάλα θέματα -την υλοποίηση του μνημονίου, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το 2012 – 2013 και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων- βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της έλευσης της τρόικα την επόμενη εβδομάδα.

Και για τα τρία θέματα που καλείται να χειριστεί η κυβέρνηση υπάρχουν αντιστάσεις από υπουργούς και από βουλευτές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Το μήνυμα αυτό ενδεχομένως να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλίες με στενούς συνεργάτες του, που του μετέφεραν την αγωνία που υπάρχει στην κυβερνητική παράταξη για τις αντοχές της κυβέρνησης απέναντι στις νέες πιέσεις των αγορών αλλά και την εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές του απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών. «Δεν πάω σε εκλογές» λέγεται ότι διαβεβαίωνε όσους του έθεταν το θέμα αυτό. Αντιθέτως έδωσε εντολές να «κλείσει» το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εντός της προθεσμίας που έθεσε η τρόικα και συμφώνησε η κυβέρνηση.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ και τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση φέρνουν πιο μπροστά ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και έτσι έχουν περιπλακεί ορισμένα θέματα, όπως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα που περιλαμβάνεται τόσο στο μνημόνιο όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντλήσει χρήματα και να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις.

Εντάσεις προκαλεί και το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης μεγάλων ΔΕΚΟ. Ο βουλευτής Κοζάνης Α. Αθανασιάδης είχε δηλώσει ότι θα παλέψει για να διατηρηθεί το 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο. Η απάντηση ήρθε από τον βουλευτή Λάρισας Εκτ. Νασιώκα, ο οποίος κατηγόρησε τον συνάδελφό του για λαϊκισμό.

Η ανάπτυξη

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ στο συνολικό εγχείρημα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων έχει εμπλακεί και το κόμμα. Υπό τον συντονισμό του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκη έχει φτιαχτεί από την Περιφέρεια ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Κρήτη, στο πλαίσιο του οποίου έχουν καταγραφεί όλες οι επιχειρήσεις, η οικονομική τους κατάσταση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τις αιτήσεις για ίδρυση νέων επιχειρήσεων ώστε να προσπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά ή και άλλα εμπόδια. Ανάλογοι φάκελοι θα φτιαχτούν σε όλες τις Περιφέρειες και τα θέματα θα προωθούνται στα αρμόδια υπουργεία. Ο στόχος είναι εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις να ενισχυθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να μπουν πρόσθετα έσοδα στα ταμεία και προς τον σκοπό αυτό θα λειτουργούν παράλληλα το ΣΔΟΕ, η οικονομική αστυνομία ενώ θα επεκταθεί η αρμοδιότητα των υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του λιμενικού σε ολόκληρο το δημόσιο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου