ΕΛΛΑΔΑ

Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών φέρονται να έβαζαν φωτιές και να εκβίαζαν Δήμους

μέλη-οργάνωσης-εθελοντών-πυροσβεστώ-563681

Μέλη οργάνωσης εθελοντών πυροσβεστών κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα.

Η φερόμενη δράση της ερευνήθηκε στο πλαίσιο προκαταρτικής εξέτασης, τα αποτελέσματα της οποίας διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, η οποία άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος τεσσάρων προσώπων.

Ως βασικός κατηγορούμενος για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και του εμπρησμού, φέρεται ένας 66χρονος, πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ μεταξύ των συγκατηγορουμένων του είναι και ένας απόστρατος πυροσβέστης. Η υπόθεση διαβιβάζεται σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν τα τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να προέβη στη σύναψη συμβολαίων συνεργασίας με αντικείμενο την δασοπυρόσβεση με δεκάδες δήμους ανά την Ελλάδα (μεταξύ αυτών δήμοι της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας, της Ημαθίας κ.ά.). Εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τη συνδρομή φαίνεται πως εκβιάστηκαν από μέλη της, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις δασικές πυρκαγιές που φαίνεται να ήταν “προϊόν εμπρησμού” και προκλήθηκαν από κατηγορούμενα μέλη της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οργάνωση είχε έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και διέθετε κέντρο εκπαίδευσης στα Ριζώματα Ημαθίας. Διαπιστώθηκε δε ότι ο στόλος των οχημάτων ήταν ανασφάλιστος και μη ταξινομημένος. Ο 66χρονος παραπέμφθηκε για ένα σκέλος της υπόθεσης να δικαστεί για λαθρεμπορία σε βαθμό πλημμελήματος, πράξη για την οποία όμως αθωώθηκε.

Για την συγκεκριμένη οργάνωση η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε κάνει ανακοινώσεις το Φεβρουάριο του 2014. Μεταξύ αυτών είχε ανακοινώσει ότι απέσπασε από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις (κατά την περίοδο 2001-2013) ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ, μεταξύ των φερόμενων ως θυμάτων της, ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς – Γιοάχιμ Φούχτελ που σε ειδική εκδήλωση στο Λευκό Πύργο, τον Οκτώβριο του 2013, είχε παραδώσει σε εθελοντές τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου