ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνίες και από την Μπιρμπίλη

διαφωνίες-και-από-την-μπιρμπίλη-442917

Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι διαφωνίες υπουργών σε πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και τον χαρακτήρα των αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αυτή τη φορά, το νέο κρούσμα διαφοροποίησης έρχεται από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που διαφώνησε με την επιβολή προστίμων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων μόνο και μόνο για να ενισχυθεί το σκέλος των δημοσίων εσόδων.

Το νέο κρούσμα, που προστίθεται σε ανάλογα με άλλους υπουργούς ή κυβερνητικά στελέχη, προκαλεί προβληματισμό και εκτιμάται ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα αναγκασθεί να πάρει μέτρα ή να επισπεύσει τις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει.

Πολλοί υπουργοί πιστεύουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της 15ης Απριλίου σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων στην κυβέρνηση. Η ασυνεννοησία που σημειώθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις δύο εβδομάδων και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τις κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Τίνα Μπιρμπίλη και τους κκ. Χρ. Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα ερμηνεύθηκαν ως αιχμές προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του οικονομικού πλάνου της επόμενης τριετίας, έστω και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση των ενισταμένων υπουργών. Κατέστη πάντως σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να μιλάει δύο γλώσσες και δεν θεωρείται τυχαίο ότι οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έδιναν έμφαση στη φράση που είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ «θα προχωρήσω με όσους μπορούν».

Οι εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να κλείσουν ως τις 15 Μαΐου, καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να παρουσιάσει ένα συμπαγές και αξιόπιστο πρόγραμμα στην τρόικα.

Η Τ. Μπιρμπίλη

Την αντίθεσή της με τυχόν εισπρακτικού χαρακτήρα ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης, η Τ. Μπιρμπίλη δήλωσε πως αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Παράλληλα, η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα.

Σημείωσε, δε, πως το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ετοιμάζει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ερωτηθείσα για το θέμα των ημιυπαίθριων, η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως το ζήτημα επιλύθηκε εισάγοντας την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, ωστόσο σημείωσε πως «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοιχτό».

Αναφερόμενη στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και στο πόρισμα Ρακιντζή, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ έχουν παύσει και το πόρισμα έχει πάρει πλέον το δρόμο της Δικαιοσύνης.

«Η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Όταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα σε τρεις βασικούς στόχους: «Πρέπει να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, να υπάρξει εξωστρέφεια και στη ΔΕΗ και οι Έλληνες ιδιώτες επιχειρηματίες να είναι βιώσιμοι».

Για την Κερατέα

«Ήταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη για το θέμα του ΧΥΤΑ της Κερατέας.

«Το θέμα της Κερατέας πρέπει να γίνει ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στο θέμα των απορριμμάτων» τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα των τεχνολογιών θα κυριαρχήσει στην συνάντηση της Πέμπτης με κατοίκους και φορείς της περιοχής.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία» τόνισε.

Δεν μπορεί τα απορρίμματα όλης της Αττικής να πηγαίνουν στη Φυλή, πρόσθεσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου