ΕΛΛΑΔΑ

Με βενζίνη-«φωτιά» η έξοδος για το Πάσχα

με-βενζίνη-φωτιά-η-έξοδος-για-το-πάσχ-443557

Στο 1,708 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε τη Μ. Τετάρτη η μέση τιμή της αμόλυβδης, μετά τις αυξήσεις των διεθνών τιμών που ματοκυλίζονται στην εσωτερική αγορά, ενώ ξεκινά η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα.

Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στα νησιά, καθώς σε Κρήτη, Επτάνησα και Δωδεκάνησα και στην περιοχή που καλύπτει η πρώην Νομαρχία Πειραιά οι τιμές φτάνουν μέχρι το 1,899 ευρώ.

Αντίθετα, στα μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφονται οι χαμηλότερες τιμές, από 1,617 ευρώ το λίτρο.

Στα 92,1 λεπτά διαμορφώνεται, αντίστοιχα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πωλείται από 86 λεπτά έως 1,03 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τη Μ. Τετάρτη, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) υποστηρίζει πως «ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων είναι η δραστική μείωση της φορολογίας».

Χαρακτηρίζοντας δίκαιες τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών για τις αυξήσεις των τιμών, η ΟΒΕ αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών προέρχεται από τη φορολογία καυσίμων και την «αδικαιολόγητη αύξηση» των διεθνών τιμών, και έχει οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους βενζινοπώλες.

Η ομοσπονδία δηλώνει αντίθετη με τις προτάσεις για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης από το φθινόπωρο, ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές, τονίζει ότι «πλαφόν μπορεί και πρέπει να επιβάλλεται όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και προβλήματα στη τροφοδοσία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως πρέπει να επιβάλλεται σε όλα τα στάδια με προσδιορισμένες τιμές ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή του και να γνωρίζει ο καταναλωτής πόσο αγοράζει και πόσο πουλάει ο καθένας, όπως ορίζει η νομοθεσία».

«Εφαρμογές πλαφόν, όπως στο παρελθόν, μόνο στη λιανική τιμή και με πλήρη ελευθερία τιμών στη χονδρική και στα διυλιστήρια είναι απαράδεκτη και μόνο ανωμαλία επιφέρει σε βάρος των καταναλωτών και των βενζινοπωλών» καταλήγει η ΟΒΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου