ΕΛΛΑΔΑ

Στη Δικαιοσύνη για φήμες περί αναδιάρθωσης

στη-δικαιοσύνη-για-φήμες-περί-αναδιάρ-443696

Επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών το υπ. Οικονομικών μετά από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να εστάλη από διαπραγματευτές διεθνούς τράπεζας, το οποίο κάνει λόγο για "αναδιάρθρωση το Σαββατοκύριακο του Πάσχα".

Η αναφορά σύμφωνα με το υπουργείο επηρέασε την κίνηση στο Χ.Α. και την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία. "Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή, όμως, παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο", τονίζεται.

 
Απολύτως βιώσιμο το ελληνικό χρέος  
Παράθυρο για  προσφυγή στο Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF μετά το 2012, εάν δεν πέσουν ως τότε τα επιτόκια με τα οποία δανείζουν τη χώρα οι αγορές άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών, ομολογώντας σαφώς πως η οικονομική πολιτική που ακολουθείται έχει αποτύχει.

Για πρώτη φορά μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καλύψει η χώρα και τα 25-30 δισ. ευρώ χρεολύσια που πρέπει να εξασφαλίσει μέσω της Τρόικας το 2012, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο δάνειο (ή και νέο Μνημόνιο)…

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού, το ελληνικό χρηματιστήριο που ακολουθούσε την ανοδική πορεία των ξένων αγορών, γύρισε στο -2,5 %, ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε πάνω από τις 1140 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 15%.

Επισήμως ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο και παραμένει στόχος της κυβέρνησης η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, το αργότερο στις αρχές του 2012. Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους αναφέροντας πάντως  ότι “η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μπει στην ενδιαφέρουσα (!) συζήτηση της αναδιάρθρωσης, η οποία ενέχει τεράστιους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, τα νοικοκυριά, και τις επιχειρήσεις”.

 Για τον δανεισμό του 2012 υπάρχουν 2 εναλλακτικές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών: α) δανεισμός «με λογικό επιτόκιο» από την αγορά ή β) το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας να αγοράσει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. «Θα πρέπει να δούμε τους ακριβής όρους πριν αποφασίσουμε πάνω στην δεύτερη επιλογή» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγούμε το αργότερο στια αρχές του 2012 εάν έχει βελτιωθεί η εικόνα στις αγορές».

Στα λόγια του Ρεν

Για το εάν τα 27 δισ. ευρώ θα καλυφθούν πλήρως από την ευρωπαϊκή βοήθεια ο υπουργός, τόνισε πως «δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα», χωρίς να εμφανιστεί βέβαιος για αυτό. Ανοίγει ίσως έτσι "παράθυρο" και για νέο δάνειο με νέους όρους (κάτι για το οποίο φαίνεται να προϊδέασε προ ημερών και ο Επίτροπος Ρεν). Όπως διευκρίνισε, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους εξαρτάται και από τα επιτόκια που βρίσκει ως τότε στις αγορές η χώρα,

 Ερωτηθείς για το πότε η χώρα θα βρει από τις αγορές 27 δισ. ευρώ για την κάλυψη τοκοχρεολυσίων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να έχει γίνει αυτό το αργότερο στις αρχές του 2012 ή διαφορετικά θα υπάρξει η χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ίδιος προανήγγειλε την έλευση της τρόικας (με χαμηλόβαθμο κλιμάκιο στις αρχές Μαΐου και μετά από δέκα ημέρες οι επικεφαλής), καθώς και την έκδοση ομόλογων διασποράς μετά τον Ιούνιο.

Στις 15 Μαΐου

το μεσοπρόθεσμο
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε πως τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 θα εξειδικευθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή.
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η συνολική απεικόνιση, οι ετήσιες δαπάνες και όλο το σενάριο βάσης. «Με την τρόικα συμφωνούμε στο εύρος της προσπάθειας και στο σενάριο βάσης» τόνισε.
Για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 ύψους 3 δισ. ευρώ είπε ότι θα είναι αρκετά για να κλείσουν οι όποιοι κίνδυνοι του 2011 και επανέλαβε πως δεν θα αφορούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα, τόνισε πως οι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέλιξη των εσόδων και την υστέρηση που παρατηρείται. Για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Ο υπουργός είπε ότι το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ξεκαθάρισε πως ο χρόνος τους θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα φέρει δυναμισμό σε μια σειρά από τομείς, ενώ θα φέρει και δημόσια έσοδα» τόνισε.
«Από την αρχή είχαμε πει πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ θα καλυφθεί κυρίως από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου» είπε, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίσσεται ανάλογα με το χρόνο, τη συγκυρία και την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.
Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως μια πραγματική φορολογική αλλαγή θέλει μίνιμουμ 18 μήνες για να ωριμάσει, ενώ ερωτηθείς για τα έσοδα Απριλίου είπε πως στο 15ημερο κινούνται καλύτερα από τους πρώτους μήνες του έτους.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου