ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κλείνουν ραντεβού με ειδικότητες, όσοι δεν έχουν οικογενειακό γιατρό

πώς-θα-κλείνουν-ραντεβού-με-ειδικότητ-579026
Λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με ειδικότητες, αναζητά το Υπουργείο Υγείας.

’Εως ότου υπογραφούν νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ειδικευμένους γιατρούς (δηλαδή με όλες τις ειδικότητες εκτός από παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους), το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, για τα οποία θα εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση τις επόμενες μέρες.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού με τις ιατρικές ειδικότητες (γυναικολόγους, οφθαλμίατρους, ψυχίατρους, οδοντίατρους κ.α.) θα κλείνονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • στις περιοχές που υπάρχει επάρκεια οικογενειακών/γενικών γιατρών, μόνο με παραπομπή από οικογενειακό/γενικό γιατρό
  • στις περιοχές που δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση των Τ.Ο.Μ.Υ και Κέντρων Υγείας με οικογενειακούς/γενικούς γιατρούς, τα ραντεβού θα κλείνονται απευθείας με τον ειδικό γιατρό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα
  • στις περιοχές που υπάρχει μεσαία κάλυψη με οικογενειακούς/γενικούς γιατρούς, οι ειδικοί γιατροί θα δίνουν προτεραιότητα στα ραντεβού ασθενών που έχουν παραπεμπτικό από οικογενειακό/γενικό γιατρό. Η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων σ’αυτήν την περίπτωση, το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αποτελέσει κίνητρο γι’αυτούς, ώστε να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του οικογενειακού γιατρού. Δηλαδή, ο χρόνος θα είναι το κίνητρο για τον πολίτη να παραπέμπεται πιο γρήγορα σε ειδικότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νόμο του ’17, από τις αρχές του χρόνου θα έπρεπε να ισχύσει το νέο σύστημα παραπομπών, δηλαδή τα ραντεβού με ειδικότητες να κλείνονταν μόνο μέσω των οικογενειακών γιατρών. Ομως, ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί λόγω έλλειψης ικανού αριθμού συμβεβλημένων γενικών/οικογενειακών γιατρών και ειδικοτήτων, ενώ η νέα Υπουργική Απόφαση θα παρατείνει κι άλλο την εφαρμογή του θεσμού.

[iatropedia.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου