ΕΛΛΑΔΑ

Με 2.500 μεταλλικά σφαιρίδια η χειροβομβίδα στο Ρωσικό Προξενείο

με-2-500-μεταλλικά-σφαιρίδια-η-χειροβομβί-579100

Χειροβομβίδα με 2.500 μεταλλικά σφαιρίδια αμυντικού τύπου μάρκας ΑRGES σαν και αυτές που χρησιμοποιεί ο ελληνικός στρατός ήταν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Ρωσικού Προξενείου επί της οδού Τζαβέλλα στο Χαλάνδρι.

Εν τω μεταξύ, η μοτοσικλέτα μάρκας Kawasaki που βρέθηκε καμένη στις οδούς Οικονόμου και Κουντουριώτου στα Εξάρχεια ήταν κλεμμένη στις αρχές Μαρτίου από την περιοχή του Γκύζη και φαίνεται να ταυτοποιείται από το υλικό της κάμερας ασφαλείας ότι ήταν αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Εκτός από την μοτοσυκλέτα, κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει ως επιβάτες δύο άτομα με μαύρα ρούχα και σκούρα κράνη. Ο οδηγός φαίνεται να κόβει ταχύτητα και ο τον συνεπιβάτης εκτοξεύει την χειροβομβίδα που εκρήγνυται κάτω από τα πάτωμα της σκοπιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής η επικρατέστερη τρομοκρατική οργάνωση είναι η Επαναστατική Αυτοάμυνα ωστόσο εξετάζεται και η επίθεση που είχε σημειωθεί στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής με παρόμοιου τύπου χειροβομβίδα στις 26 Φεβρουαρίου του 2018, ενέργεια την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση με την επωνυμία Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις.

Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις δεν αποκλείεται αφορμή της συγκεκριμένης ενέργειας να είναι η σύλληψη 10 αναρχικών από την ρωσική αντιτρομοκρατική υπηρεσία FSB την 1η Φεβρουαρίου στη Μόσχα με την κατηγορία της συνωμοσίας.

Οι 9 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι καταγγέλλοντας βασανιστήρια ενώ κρατήθηκε μόνο ένας κατηγορούμενος.

Σε ελληνικά ΜΜΕ είχαν αναρτηθεί κείμενα συμπαράστασης που καλούσαν σε συμπαράσταση στον συλληφθέντα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της Προξενικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις.

Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Ρωσική πρεσβεία

Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της Πρεσβείας γενικότερα. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου