ΕΛΛΑΔΑ

Τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα

τήρηση-των-συμφωνιών-με-την-τρόικα-444028

Αποφασισμένος να τηρήσει αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, είναι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το μήνυμα αυτό στέλνει προς ορισμένους υπουργούς του που εκφράζουν αντιρρήσεις για αποκρατικοποιήσεις.

Όπως τονίζει ο ίδιος και στενοί συνεργάτες του, εξαντλούνται τα περιθώρια για καθυστερήσεις, υπαναχωρήσεις, και ιδεολογικές αναζητήσεις στην κυβέρνηση. Έως την 14η Μαΐου, που θα κατατεθεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την τριετία 2012 – 2015, θα πρέπει να έχουν εξειδικευτεί όλες οι δράσεις και τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτό, ώστε να καμφθούν και πιθανές αντιρρήσεις από την τρόικα που θα έρθει στα μέσα Μαΐου.

Το Πάσχα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι περίοδος περισυλλογής και αξιολόγησης της κυβερνητικής πορείας για τον Πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλείονται μολονότι στελέχη του στενού περιβάλλοντος του επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται με την ίδια σύνθεση και τους προσεχείς μήνες.

Πάντως, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανοίξουν θέματα, όπως η λεγόμενη «περαίωση στα ακίνητα», τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση

Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ διαψεύσεων για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, καθώς και οι αντιδράσεις τόσο για τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Σημίτη όσο και για σχετικά δημοσιεύματα.

Η κυβέρνηση αποφασίζει, οι βουλευτές εκφράζουν απόψεις, ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε συνέντευξη του ζήτησε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το ταχύτερο δυνατόν. Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε από την Ουάσιγκτον και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευσε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο, ενώ και ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας σχολίασε με σκληρές εκφράσεις τις δηλώσεις Σημίτη λέγοντας: «Μιλάει νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπει τους χριστιανούς να παλεύουν με τα λιοντάρια, κάνοντας μάλιστα και υποδείξεις».

»Καταστροφική μια αναδιάρθρωση», είπε τη Μ. Δευτέρα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος (αναλυτικά στη σελ. 3).

Με εμφανή διάθεση να ανακόψει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους ο Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε χθες: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μάς αφορά. Μάς αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε, για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις 15 Μαΐου».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν οι απόψεις Σημίτη είναι κακοπροαίρετες, απάντησε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, ο κ. Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Αναφορικά με τις σχετικές θέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αποφασίζει και οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους, εκφράζουν τις απόψεις τους». «Ανασχηματισμός δεν γίνεται, δεν συζητείται, δεν υπάρχει λόγος να γίνει» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκέφτεται ανασχηματισμό. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι μόνες σκέψεις και η μόνη δράση της κυβέρνηση είναι να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο και να υλοποιήσει τους στόχους που βάζει.

 

Επιμένουν Κομισιόν, Βερολίνο και Παρίσι

Και η Κομισιόν από την πλευρά της προχώρησε για άλλη μια αφορά στη διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη Δευτέρα επισήμως την στήριξή της στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του χρέους της.

Από την πλευρά της και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε στη διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης λέγοντας: «Η αναδιάρθρωση των χρεών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις».

Ερωτηθείσα ειδικά για το αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, η Λαγκάρντ είπε: «Όχι, απλούστατα όχι. Σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: όχι».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου