ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόκληση τουρκικού ΥΠΕΞ: Ατυχής η ανακοίνωση της Ελλάδας

νέα-πρόκληση-τουρκικού-υπεξ-ατυχής-η-α-583478

Εντελώς ατυχή χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση της Αθήνας μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Σμύρνη περί «γκιαούρηδων», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως αναφέρει, «η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με ημερομηνία 18 Μαρτίου που αναφέρεται στην ομιλία του αξιότιμου προέδρου μας στη Σμύρνη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας είναι ακατανόητη και άκαιρη όσον αφορά το χρόνο και το περιεχόμενό της.

Είναι εντελώς ατυχής η ανακοίνωση της Ελλάδας, η οποία ξεχνά τις ιστορικές αλήθειες ότι επιχείρησε να καταλάβει την Ανατολία και τις καταστροφές που πραγματοποίησε ο στρατός της την Ανατολία και για τον λόγο αυτό κατέβαλε αποζημίωση στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με αυτή τη χώρα και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι ο την Κυριακή ο Ρ.Τ Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σμύρνη! Που οι στρατοί του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σε απελευθέρωσε ξανά στις 9 Σεπτεμβρίου. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για «απαράδεκτες αναφορές».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς» ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και συμπληρώνει: «Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

Ερντογάν: Δεν υπάρχει Κωνσταντινούπολη, υπάρχει «Ισλαμπόλ»

«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες. Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι «Ισλαμπόλ» (σ.σ. η πόλη του Ισλάμ). Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη.Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πήρε αποστάσεις από την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κάτι που ζητούν επιτακτικά οι Τούρκοι εθνικιστές.

«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο. Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τι κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (σ.σ. η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», είπε ο Ερντογάν.

Και εξήγησε πως το να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και επιθέσεις εκδίκησης σε τζαμιά σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι στην Αγιά Σοφιά υπάρχει ξεχωριστός χώρος για όποιον θέλει να προσευχηθεί, σημειώνοντας πως πολλές φορές έχει εκεί διαβαστεί και το Κοράνι.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου