ΕΛΛΑΔΑ

Προχωρώ με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η χώρα

προχωρώ-με-αυτούς-που-θέλουν-να-αλλάξε-444655

Συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση δεν υπάρχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τον οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί «το μόνο σίγουρο δρόμο».

Ανέφερε ότι τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα θα εξειδικευτούν μετά το Πάσχα, τονίζοντας ότι το βασικό διακύβευμα σήμερα είναι η ανόρθωση και η ανασυγκρότηση της χώρας.

«Είμαι αποφασισμένος» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα έχει μόνο μία θητεία. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές είπε με νόημα ότι θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν ν’ αλλάξει η χώρα.

Η αλήθεια έκανε τους προηγούμενους να το βάλουν στα πόδια, είπε ο πρωθυπουργός σε μια από τις πολλές επιθέσεις του κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία όμως δεν ανέφερε ούτε μια φορά ονομαστικά. Αν συνεχίζαμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας ότι αναδιάρθρωση χρειάζεται η χώρα.

Για τον χρόνο εξόδου από την κρίση ανέφερε ότι «είναι στο χέρι μας» και συμπλήρωσε ότι το 2012 μπορεί να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είπε ότι βρεθήκαμε πρώτοι στο μάτι του κυκλώνα, πέσαμε θύματα της αγέλης των αγορών, ενώ χαρακτήρισε αναπόδραστη την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και ανέφερε τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Δικαιώνεται η πολιτική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι διεθνείς συνθήκες, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό, ανεξαρτήτως από τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης:

«Αυτή τη φορά ανέφερε δεν θα προχωρήσουμε σε μια τεχνική αναθεώρηση αλλά ύστερα από διάλογο η χώρα θα αποκτήσει ένα νέο καταστατικό Χάρτη από τον οποίο θα απουσιάζουν ρυθμίσεις όπως εκείνες του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών με τον οποίο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και συντηρείται το αίσθημα αδικίας στους πολίτες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ υπογράμμισε ότι το πεδίο στο οποίο δίνεται η μάχη για να αλλάξει η χώρα, είναι το κράτος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στη χώρα τα τελευταία χρόνια ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα της παγκόσμιας κρίσης, καθώς εγκλωβίστηκε σε λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Όλα αυτά, τόνισε, δείχνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος και τον άθλο που πέτυχε η κυβέρνηση αποτρέποντας τη χρεοκοπία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη. «Είμαστε στην Εντατική και πέρυσι σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Το θέμα δεν είναι να εντοπίσεις το πρόβλημα, αλλά να το θεραπεύσεις.

» Όταν πριν ένα χρόνο γλιτώσαμε τα χειρότερα, έχασαν όσοι είχαν ποντάρει στην κατάρρευσή μας. Και σήμερα όσοι κινδυνολογούν θα πέσουν έξω.»

Σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου, αλλά είπε ότι είναι στο χέρι μας να βγούμε νωρίτερα ή αργότερα.

Και πρόσθεσε ότι αν το ρίξουμε στα μοιρολόγια δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Από την άλλη, όπως τόνισε, αν προσπαθήσουμε το 2012 μπορεί να διαφανεί και η διέξοδος. Έχουμε τόνισε, μοναδική ευκαιρία να κάνουμε τα στοιχειώδη για να μην ξαναβρεθούμε στα ίδια.

Υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας του μνημονίου τονίζοντας ότι πόσο αναγκαία και αναπόδραστη ήταν η προσφυγή σε αυτό αποδεικνύεται από τις προσφυγές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι λέγονται πολλά και ανεύθυνα. Δεν μιλάμε τόνισε για πειραματόζωα αλλά για έναν λαό και μια οικονομία.

Η κυβέρνηση, τόνισε, διαχειρίζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα του χρέους και αυτό το απέδειξε στις Συνόδους Κορυφής της 11ης και 25ης Μαρτίου.

Κινούμαστε, πρόσθεσε, συστηματικά και αθόρυβα χωρίς να μπαίνουμε στη λογική της αντιπαράθεσης με όσους μας θέλουν πειραματόζωα.

Ανέφερε επίσης ότι η ύφεση δεν είναι αποτέλεσμα του μνημονίου καθώς προϋπήρχε και πρόσθεσε ότι ο ρυθμός της ήδη μειώνεται και το 2012 μπορούμε να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φυσικά και υπάρχει ελπίδα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και αυτό το αποδείξαμε ήδη. Κρατάμε, τόνισε, το τιμόνι της χώρας στα χέρια μας ενώ για την επιτυχία μας ενδιαφέρονται και οι εταίροι καθώς η επιτυχία αυτή θα είναι και δική τους.

Ζήτησε από τους βουλευτές του Κινήματος να αντισταθούν στη ρητορική της μοιρολατρίας και της μιζέριας καθώς, όπως είπε, αυτή τη συντηρηθούν όσοι θέλουν να μην αλλάξει η Ελλάδα.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την προσφορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία, όπως τόνισε, πέρα της κριτικής είχε προσφορά και στήριξη στο κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να δώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του για να υπερασπιστεί την Ελλάδα που δημιουργούμε όλοι μαζί.

Ζήτησε επίσης τη στήριξη του λαού όχι στην κυβέρνηση όπως είπε, αλλά στην κοινή προσπάθεια και πρόσθεσε ότι η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται μόνο στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα αλλά στην κοινωνία. Πρέπει σήμερα να ξανανιώσουμε όλοι Έλληνες, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου και να δημιουργηθεί μια νέα συμμαχία με τους πολίτες, τη στάση των οποίων καθορίζει ο ορθός λόγος.

Η Ελλάδα του 2013, ανέφερε ο πρωθυπουργός θα έχει θέσει γερές βάσεις για το μέλλον της ακολουθώντας το σωστό δρόμο που χαράσσει ο Οδικός Χάρτης που είναι πολύ συγκεκριμένο σχέδιο και θα μας οδηγήσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου