ΕΛΛΑΔΑ

Αναστέλλονται και στην Ελλάδα οι πτήσεις των Boeing 737 Max

αναστέλλονται-και-στην-ελλάδα-οι-πτήσ-591668

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 και στα ελληνικά αεροδρόμια μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δυο παραπάνω μοντέλων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, με αφορμή τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, από χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή σε όλα τα αεροδρόμια για απαγόρευση πτήσεων των συγκεκριμένων αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Oλος ο πλανήτης, πλην των ΗΠΑ καθηλώνει τα Βoeing 737

Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των πτήσεων έχει προκαλέσει η αεροπορική τραγωδία με το Boeing 737 ΜΑΧ 8 της Ethiopian Airlines που προκάλεσε τον θάνατο 157 ανθρώπων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των Boeing 737-8 και 737-9 στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, αρχής γενομένης από τις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη. «H EASA αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των δύο μοντέλων» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση στις ΗΠΑ όπου οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους.

Νωρίτερα, τον αποκλεισμό του αεροσκάφους Boeing 737 Max 8 από τον γερμανικό εναέριο χώρο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Αντρέας Σόιερ. Αντίστοιχη απαγόρευση είχε επιβάλει νωρίτερα την Τρίτη και η Βρετανία, μετά και την δεύτερη εντός λίγων μηνών συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου, πρώτα της ινδονησιακής «Lion Air» και την περασμένη Κυριακή των Αιθιοπικών Αερογραμμών.

«Η ασφάλεια έχει απόλυτη προτεραιότητα. Μέχρι να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες, ο γερμανικός εναέριος χώρος είναι κλειστός για το Boeing 737 Max 8», δήλωσε ο κ. Σόιερ και διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά μόνο για υπερπτήσεις, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους δεν χρησιμοποιείται πλέον σε καμία πτήση με προορισμό ή αφετηρία γερμανικό αεροδρόμιο, μετά και την απόφαση του τουριστικού κολοσσού TUI να σταματήσει τις πτήσεις με το Boeing 737 Max 8.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Βρετανίας, ο αποκλεισμός που επεβλήθη αφορά εκτός από τις υπερπτήσεις και τις απογειώσεις και προσγειώσεις από/σε βρετανικό αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ντένις Μιούλενμπεργκ, ο επικεφαλής της Boeing, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Η συνομιλία αυτή διεξήχθη λίγο μετά τα tweets του Τραμπ, όπου εξέφραζε τη λύπη του διότι τα αεροσκάφη είναι πλέον «πολύ περίπλοκα» προκειμένου να τα κυβερνήσουν, επισήμανε αυτή η πηγή, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Μιούλενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι τα 737 MAX 8 είναι «ασφαλή» και «αξιόπιστα» παρά την απόφαση που έλαβαν πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε αυτά τα αεροσκάφη. Η ίδια πηγή, αντιθέτως, δεν θέλησε να διευκρινίσει σε ποιον από τους δύο άνδρες ανήκει η πρωτοβουλία για την τηλεφωνική συνδιάλεξη ούτε πόσο διήρκησε η συνομιλία.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Boeing δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ παραμένουν μία από τις λίγες μεγάλες χώρες που διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Απώλειες δισ. της Boeing- Kατρακυλά η μετοχή της

Η αξία της μετοχής της Boeing έπεσε κατά 6%, αν και η κατασκευάστρια εταιρία επιμένει ότι έχει κάθε εμπιστοσύνη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται και για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Η μετοχή της Boeing έπεσε 6,1% την Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει χάσει 11,15% από την στιγμή του δυστυχήματος και βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 2009. Οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 26,65 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραστική αξία της Boeing.

Ακυρώνουν εισιτήρια οι ταξιδιώτες

Σε ανακοίνωσή της η Boeing αναφέρει πως ναι μεν «κατανοεί» τις χώρες που απαγορεύουν την πτήση των 737 MAX, αλλά διατηρεί την πλήρη εμπιστοσύνη της στα συγκεκριμένα αεροσκάφη, έχοντας πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια.

Στην Αμερική, τρεις εταιρείες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και δεν το έχουν αποσύρει από τους στόλους τους, μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Πρόκειται για τις Southwest Airlines, American Airlines και United Airlines – που πάντως δέχονται καταιγισμό παραπόνων από επιβάτες που ζητούν να αλλάξουν τις πτήσεις τους ή να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, προκειμένου να μην ταξιδέψουν με το 737 ΜΑX.

Παράλληλα, το σωματείο των πιλότων της United Airlines ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετώπισε καμία μηχανική δυσλειτουργία σε περισσότερες από 23.000 ώρες πτήσης με το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

Ποιες χώρες έχουν καθηλώσει τα Boeing MAX 8

κατάλογος από τους Νew York Times

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου