ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητά συναίνεση η κυβέρνηση

αναζητά-συναίνεση-η-κυβέρνηση-445095

Αντιμέτωποι με το δίλημμα «όλοι μαζί ή εκλογές» βρίσκονται πλέον οι βουλευτές του ΠαΣοΚ καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας για την περίοδο 2012 – 2015.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα νέα μέτρα, ύψους 23 δισ. ευρώ, της περιόδου 2012-2015. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά μέσα σε αυτό το διήμερο υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν δώσει την ομόθυμη στήριξή τους στα νέα μέτρα.

Αυτό που συζητείται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής είναι ότι «εδώ που φθάσαμε, η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος. Εφ΄ όσον δεν πάμε όλοι μαζί και αμφισβητηθεί το πρόγραμμα τότε αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε εκλογές».

Μόνο γενικές αρχές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές μισθών ύψους 23 δις ευρώ. Παρότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, τελικά και με επικοινωνιακούς όρους αποφασίστηκε να μην υπάρξει τώρα συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αλλά αυτό να γίνει τον Μάιο, όταν και θα έλθει το πακέτο στη Βουλή προς ψήφιση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκε έγκαιρα αυτή τη φορά ότι το κλίμα στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ και φοβήθηκε ότι η παρουσία των βουλευτών και των υπουργών στην επαρχία και αλλού για τις ημέρες του Πάσχα, θα ήταν μία παρακινδυνευμένη κίνηση, εάν στο μεταξύ είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα. Το πακέτο περιλαμβάνει σκληρούς φόρους, αλλά και περαιτέρω μειώσεις μισθών – αν και όχι οριζόντιες περικοπές, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου – και αυτό θα μπορούσε να δώσει νέες αφορμές για αποδοκιμασίες ή και επιθέσεις αγανακτισμένων πολιτών εναντίον στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα αυτό θεωρείται ότι μετέφεραν στον πρωθυπουργό και αρκετοί υπουργοί, με τους οποίους πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες συναντήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως εθνικό σχεδιασμό και, κατά συνέπεια, η συναίνεση «είναι ζητούμενη και απαραίτητη».

Η Αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλώς καθυστερεί να ανακοινώσει στους πολίτες ακόμα πιο επώδυνα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απέδωσε τις συνεχείς αναβολές σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Γιάννης Μιχελάκης εκτίμησε ότι σκοπός είναι «να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά «γίνεται λαγός» στα επώδυνα.

Επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της Βάσως Παπανδρέου ότι «αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο μέρος των όσων ακολούθησαν», καθώς και την εκτίμησή της πως «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων».

Σε ερώτηση για το αν το κόμμα είναι έτοιμο για πρόωρες εκλογές, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι η ΝΔ είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμη».

Η κυβέρνηση, πάντως, απέρριψε τα περί καθυστέρησης, διαβεβαιώνοντας ότι έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει στις ημερομηνίες που είναι προκαθορισμένες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της ΝΔ ο Γιώργος Πεταλωτής είπε: «όποιος θέλει, ακολουθεί τη δική μας τακτική με τις δικές του προσεγγίσεις φυσικά, και όποιος δεν θέλει, μπορεί να μιλάει περί ‘λαγού και χελώνας’ και υπόλοιπων παραμυθιών, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κανένας πλέον δεν παραμυθιάζεται».

Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρόκειται για μια σειρά πρωτοβουλιών που απλά θα εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά για το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας στο πλαίσιο ενός γενικότερου εθνικού σχεδιασμού με προοπτικές πολύ βαθύτερες και βάζοντας συγχρόνως τους πυλώνες όπου θα αναπτυχθεί η κυβερνητική δραστηριότητα, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση και να έχει και μέλλον.

Για το εάν η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος και εάν η ψήφισή του θα γίνει με απλή πλειοψηφία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο και απαραίτητο για να μπορούμε να πάμε πιο μπροστά».

Είπε ακόμη πως πολλές πολιτικές δυνάμεις, «με πρώτη τη ΝΔ», επιδεικνύουν «μυωπική» στάση.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί» και το οποίο «αυτοδιαψεύδεται», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Β. Παπανδρέου για αναδιάρθρωση, την οποία επανέλαβε σήμερα, καθώς επίσης και το εάν έχει τεθεί θέμα διαγραφής της, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» και δεν θέλησε να σχολιάσει εξηγώντας ότι ο ρόλος του είναι εκείνος του εκπροσώπου της κυβέρνησης και συνεπώς σχολιάζει θέματα που εμπίπτουν σε κυβερνητικούς τομείς.

Κριτική στην κυβέρνηση και από την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί» εκτίμησε, σημειώνοντας ότι ήδη ένα μέρος του κεφαλαίου έχει υποτιμηθεί, τα κρατικά ομόλογα επίσης είναι υποτιμημένα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλειες που φθάνουν το 30%, υπάρχει στάση πληρωμών και η δημόσια περιουσία είναι και αυτή υποτιμημένη.

Εκλογές το συντομότερο δυνατόν ζήτησε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Το Μνημόνιο έχει τελειώσει και μαζί του έχουν τελειώσει και αυτοί που το επέβαλαν στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει ρότα η χώρα.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επαναφέροντας την πρότασή της για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η κα Μπακογιάννη ανέφερε: «Είναι σαφές ότι η χώρα πηγαίνει αυτοσχεδιάζοντας. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή ανησυχούν. Δεν έχουν κάτι σταθερό με το οποίο να κινηθούν. Η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αυτή: Να φωνάξει τους αρχηγούς των κομμάτων, να υπάρξει μια συμφωνία, έτσι ώστε να βγει η Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό από αυτή την κρίση. Δεν καταλαβαίνω γιατί να απαιτήσει η τρόικα συνεργασία και να μην το κάνουμε μόνοι μας.»

Τόνισε ότι θα απαιτηθεί ευρεία πλειοψηφία για την επικύρωση του «Συμφώνου για το Ευρώ», λέγοντας: «Θα έρθει η ώρα να υπάρξει ανάγκη πλειοψηφίας με βεβαιότητα, όταν θα έρθει το Σύμφωνο για το ευρώ, που είναι ανάλογο της συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή πρέπει να ψηφιστεί με 180 βουλευτές. Τι θα γίνει τότε; Φαντάζομαι ότι τότε θα υπάρξει συμφωνία».

«Η χώρα δεν έχει προοπτική ανάπτυξης, διότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική ανάπτυξης» εκτίμησε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

 

Οι δαπάνες του Δημοσίου στο επίκεντρο χωρίς οριζόντιες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις

Μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με έμφαση τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015.

Πάντως, εκτός από το πακέτο των 23 δισ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ.

Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών και τα 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων…

Στο εθνικό σχέδιο εκτός των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα περιλαμβάνονται και µμέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και για την προστασία των ασθενέστερων τάξεων που πλήττονται από τη σκληρή λιτότητα.

Είναι πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει γενική αναφορά στα μέτρα και αυτά να εξειδικευθούν μετά το Πάσχα.

Μέχρι τις 16 Μαΐου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και στις αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρχικά, αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Η υλοποίηση, όμως, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προβλέπονται και περικοπές σε κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, απ’ όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. με 4,6 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε τον «εξορθολογισμό» των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, ενώ παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο -για το μέλλον- της σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια.

«Έχουμε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ το χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισμός και μόνο. Παράδειγμα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50 και 100 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ το χρόνο. Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόμοια επιδόματα έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα. Συνδέουμε το ΕΚΑΣ με εισοδήματα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν» είπε.

Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα» καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα. Η διασταύρωση που δεν γινόταν μέχρι τώρα και θα γίνει μέσα στο χρόνο μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει, ώστε και το συγκεκριμένο, αλλά και άλλα επιδόματα, θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγματικά δικαιούχοι».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου