ΕΛΛΑΔΑ

Επώδυνες αλλά απαραίτητες οι αλλαγές

επώδυνες-αλλά-απαραίτητες-οι-αλλαγές-445276

Η προσπάθεια της Ελλάδας αποδίδει κόπους δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζήτησε με τον Βέλγο αξιωματούχο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη βόρειο Αφρική, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον έθεσε τον κ. Ρομπάι το θέμα των μεταναστευτικών ροών και του βάρους που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ.»

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΕΕ επανέλαβε ότι η Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών είναι πολύ μεγάλες.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι έσπευσε πάντως να τονίσει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσήλωση στους στόχους και να προχωρήσουν οι καίριες διαρθρωτικές αλλαγές» σημείωσε.

Ο κ. Ρομπάι σημείωσε επίσης ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα είναι απαραίτητες και έπρεπε να έχουν προχωρήσει προ πολλού.

Έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται η Ευρώπη για τα μέτρα που οφείλει τώρα να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Με Α. Σαμαρά

Τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την οικονομία τόσο στη Ελλάδα όσο και στο επίπεδο της ΕΕ συζήτησαν Αντώνης Σαμαράς και Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έγινε καμία αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και μόνο η κουβέντα είναι επιβλαβής».

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα».

Έστειλε μάλιστα ένα «μήνυμα» στην κυβέρνηση: «η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, ήττα είναι να επιμένεις στο ίδιο λάθος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέλυσαν επίσης τις πολιτικές που οφείλουν ακολουθήσουν χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της κάθε μίας από αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «χρειάζεται και η Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την βαριά περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται.

Ο κ. Σαμαράς τού παρουσίασε τις προτάσεις του για μέτρα που δεν συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος και θα τον ενημερώσει για την συνολική οικονομική του πρόταση μετά την παρουσίασή της στο "Ζάππειο 2" στις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του κ. Ρομπάι στο μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι η Ελλάδα ως σύνορό της θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα με την μετανάστευση και το πρόβλημα που δημιουργεί η όλη εκρηκτική κατάσταση στην βόρειο Αφρική.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου