ΕΛΛΑΔΑ

Μπροστά σε δίλημμα ο πρωθυπουργός

μπροστά-σε-δίλημμα-ο-πρωθυπουργός-436073

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το δίλημμα, ανασχηματισμός ή εκλογές. Η ανταρσία των βουλευτών του κόμματος που φοβούνται πλέον τις αντιδράσεις του λαού και τα άσχημα μαντάτα από το μέτωπο της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό.

Για αυτό το λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το τελευταίο διήμερο συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με συμβούλους του και κοντινούς σε αυτούς υπουργούς και βουλευτές, ώστε να καθορίσει την πορεία του τις επόμενες ημέρες.

Κύκλοι του περιβάλλοντός του όπως τονίζουν πως έχουν γίνει δύο ειδών εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Η πρώτη να προβεί σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία και τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν υπάρξει έστω και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η δεύτερη να ανακοινωθεί δημοψήφισμα ώστε να «αποφασίσουμε όλοι μαζί για το μέλλον» όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη όμως εντείνονται οι πιέσεις από την Τρόικα να ακολουθηθεί το πρόγραμμα του Μνημονίου ως έχει, προειδοποιώντας ότι, ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες ή οποιαδήποτε άλλης μορφής πολιτική κρίση, θα επιφέρει την άμεση παύση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, καθιστώντας άμεσα απαιτητά τα χρήματα που μας έχουν δανείσει.

Μάλιστα επικεφαλής της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα έριξαν στο τραπέζι την ιδέα για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δίνοντας ως παράδειγμα το γερμανικό μοντέλο συγκυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε τη δική της κρίση πριν από χρόνια. Η ιδέα πάντως αυτή απορρίφθηκε από τον υπουργό που δέχθηκε την πρόταση ο οποίος απάντησε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ σε κοινή πορεία.

Όποιες αποφάσεις παρθούν από τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τα μαύρα σύννεφα εντός και εκτός κυβέρνησης, θα παρθούν ενδεχομένως και σήμερα, Κυριακή, όπως τονίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ενώπιον εξελίξεων

“Αν δεν είχαμε τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Βουδαπέστη από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, ίσως οι εξελίξεις να ήταν δραματικές!” υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις; Η επιστροφή στην αμιγώς ελληνική πραγματικότητα συμπίπτει με την ανάγκη να παρουσιαστεί – όπως και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου – το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τα οποία έχει επιβάλει ο εκτροχιασμός, κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, του ελλείμματος του 2010, καθώς και η μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η Τρόικα έχει θέσει ατύπως ως όριο την 15η Μαΐου, προκειμένου το νομοσχέδιο να έχει καταστεί νόμος του Κράτους. Οι δε ρυθμίσεις του, καθώς παραπέμπουν σε νέες περικοπές εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών – και όχι μόνο, όπως λένε έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει νέα δέσμη μέτρων. Ορισμένοι το προχωρούν και πιο μακριά: “Αν δεν μπορεί να θυσιαστεί ο Παπακωνσταντίνου, αν δεν μπορεί άλλος υπουργός να βγει μπροστά για να περάσουν τα μέτρα κι αν από αυτά εξαρτάται η ομαλή πορεία της δανειοδότησης της χώρας από την Τρόικα, τότε η λύση βρίσκεται μόνο στις κάλπες!”

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει τη μεγαλύτερη βάση παρά ποτέ τους τελευταίους μήνες – πόσο μάλλον που δεν διαφαίνεται η προοπτική να δοθεί αποτελεσματική λύση με έναν ανασχηματισμό, αφού κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση πολιτικής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου