ΕΛΛΑΔΑ

Μετρά τις πληγές της η Κρήτη: 5 νεκροί και μεγάλη καταστροφή

μετρά-τις-πληγές-της-η-κρήτη-5-νεκροί-κα-606891

Δεκάδες χωριά στην περιοχή των Χανίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, αρκετοί πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι μετά τη διάλυση δρόμων. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και χωριά του δήμου Μυλοποτάμου.

Μετά την αυτοψία αρμόδιων μηχανικών του Δήμου Μυλοποτάμου στις περιοχές που επλήγησαν, διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου μήκους του δημοτικού και αγροτοκτηνοτροφικού οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με το goodnet.gr, οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουν αποκλεισθεί πολλές περιοχές του Δήμου, από τις κατολισθήσεις, τις υποσκαφές των οδών και τις ρηγματώσεις στον ασφαλτικό τάπητα. Ειδικά το αγροτοκτηνοτροφικό οδικό δίκτυο, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτοκτηνοτρόφων στις καλλιέργιες και στα ποιμνιοστάσια.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις γέφυρες διάβασης του ποταμού Γεροποτάμου, καθώς και σε παραπόταμους αυτού. Επίσης, μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια του Δήμου, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και ο δήμος Μαλεβιζίου.

Ανυπολόγιστες καταστροφές στον δήμο Πλατανιά

Οι περισσότερες πάντως καταστροφές καταγράφονται στο Δήμο Πλατανιά και κυρίως στο οδικό δίκτυο όπου κατέρρευσαν επτά γέφυρες.

Ήδη δώδεκα οχήματα του Ελληνικού στρατού, ικανά να κατασκευάσουν δύο γέφυρες τύπου Bailey προς άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία, έφτασαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Σούδας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Από τα Χανιά ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ήρθα σήμερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ώστε να βοηθήσουμε την Περιφέρεια, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε από τις ζημιές που έχουν προκύψει. Έχω εικόνα από τους δικούς μου μηχανικούς και από την Περιφέρεια, και από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη με τον οποίο και έχω μιλήσει, και με τον κ. Σπίρτζη. Απλά θα δούμε πως θα στήσουμε τώρα το επιτελείο. Ήδη από σήμερα το πρωί φορτώσαμε δύο γέφυρες Belley, είναι ήδη στον Πλατανιά και από αύριο το πρωί αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις, να τοποθετηθεί η πρώτη γέφυρα και θα δούμε στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια πως μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των χωριών της Δυτικής Κρήτης, γιατί από ότι βλέπουμε έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά».

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρέμεινε σε συναγερμό την Τρίτη και παραμένει σε επιφυλακή και σήμερα Τετάρτη.

Την Τρίτη δέχτηκε 100 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και κοπές δέντρων. Έλαβε μέρος με 18 συνεργεία και 36 άτομα πραγματοποιώντας 91 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις και 9 κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα στο νομό Χανίων η Πυροσβεστική, με 7 οχήματα και 14 άτομα, επενέβη σε 35 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Στο νομό Ρεθύμνου, με 7 οχήματα και 14 άτομα, επενέβη σε 46 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Στο νομό Ηρακλείου, με 2 οχήματα και 4 άτομα, επενέβη σε 9 αντλήσεις και 1 κοπή δέντρου.

Στο νομό Λασιθίου,με 2 οχήματα και 4 άτομα, επενέβη σε 1 άντληση και 4 κοπές δέντρων.

Τραγικό τέλος για τον 61χρονο

Το άψυχο σώμα του 61χρονου πατέρα πέντε παιδιών τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Δευτέρα, όταν το αγροτικό όχημα του παρασύρθηκε από χείμαρρο στην προσπάθεια του να διασχίσει αγροτικό δρόμο στο χωριό Εμπρόσνερος Αποκορώνου εντοπίστηκε μέσα σε ρέμα κοντά στις Βρύσες σε απόσταση 10 περίπου χιλιόμετρα από την περιοχή Εμπρόσνερο όπου χάθηκαν τα ίχνη του.

Ήταν το πέμπτο θύμα της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί.

Έσπασε ρεκόρ το ύψος της βροχής

Ήταν τόσο ιοσχυρές οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Δυτική Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή των Χανίων που έσπασαν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης σε κατοικημένη περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων από την 1η Φεβρουαρίου έως και την Δευτέρα 26 Φεβρουαίου έφτασε στα… 1202 χιλιοστά.

Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή άνηκε στο Grøndalen της Νορβηγίας με 1190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής, έφερε όμως η «Ωκεανίς» και στη υπόλοιπη Δυτική Κρήτη από το Σάββατο 23/02 έως και το πρωί της Τρίτης 26/02.

Κλειστά σχολεία την Τετάρτη

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αποφάσισε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πλατανιά για την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις) που επικράτησαν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά, καθώς και το σχετικό έγγραφο του ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε., καθώς δεν δρομολογεί κανένα όχημα του στο Δήμο Πλατανιά.

Δήμος Κισσάμου

Κλειστά θα παραμείνουν το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Έλους, λόγω μη προσβασιμότητας των εκπαιδευτικών στα εν λόγω σχολεία και μεταφοράς των μαθητών. Επίσης, τα σχολικά λεωφορεία, που μεταφέρουν τους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από την Δ.Ε. Ινναχωρίου και τους οικισμούς Μαλαθύρου,Σασάλου,Μουρί προς τη Δ.Κ. Κισσάμου, δεν θα πραγματοποιήσουν τα δρομολόγια λόγω αδυναμίας προσέγγισης των περιοχών. Όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Α/βάθμια και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κισσάμου θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς επίσης και οι Παιδικοί σταθμοί.

Δήμος Καντάνου – Σελίνου

Την Τετάρτη ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Καντάνου θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστά θα παραμείνουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Ροδοβανίου καθώς και το Γυμνάσιο-Λύκειο Παλαιόχωρας. Οι Παιδικοί Σταθμοί Παλαιόχωρας, Κουντούρας καθώς και τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία Παλαιόχωρας, Κουντούρας θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ανοιχτά θα είναι την Τετάρτη όλα τα σχολεία του Δήμου Χανίων

Ζητούν εξάμηνη παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Αίτημα για εξάμηνη παράταση οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τους πολίτες των Χανίων και του Ρεθύμνου πρότεινε το τμήμα της Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ανάλογη επιστολή έστειλε στην πολιτική ηγεσία και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην επιστολή ζητείται να ληφθεί απόφαση για παράταση κατά 6 μήνες όλων των Φορολογικών Υποχρεώσεων και Δηλώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο, καθώς και των Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων και Δηλώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο. Επίσης, των Τραπεζικών Υποχρεώσεων που λήγουν την Πέμπτη 28/02/2019 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Πηγή: thetoc.gr, cretalive.gr, cretapost.gr, flashnews.gr, goodnet.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου