ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Σύνταγμα προτείνει ο Α. Σαμαράς

νέο-σύνταγμα-προτείνει-ο-α-σαμαράς-446397

Οι δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά στα μέλη της Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τα στελέχη του να προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες, τις συμπεριφορές και τα προσωπικά συμφέροντα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ είναι πως το κόμμα θα κάνει ανατρεπτικές προτάσεις.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του κ. Σαμαρά για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και το οποίο να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη, ώστε να αντανακλά τη βούληση της ελληνικής κοινωνίας.

Κορυφαία κομματικά στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά ούτε και εκλογών, αλλά υπεραμύνεται της απαραίτητης διαβούλευσης που πρέπει να γίνει σε επίπεδο κοινωνίας.

«Η οικονομική κρίση είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του πολιτικού συστήματος, πριν από την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας το μεταπολιτευτικό μοντέλο είχε χρεοκοπήσει συστημικά» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το μοντέλο δομής και οργάνωσης της Πολιτείας της μεταπολίτευσης, αφού εξυπηρέτησε τους στόχους της εποχής, φάνηκε ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς, προσαρμόστηκε στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο επιφανειακά.

Αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει η χώρα, λέγοντας ότι είναι σύνθετη και πολύπλευρη και δυναμικά επικίνδυνη και δεν αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. «Η πρότασή μας δεν εξαντλείται μόνο στην οικονομία, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική κρίση» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να στοχεύει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργεί συνθήκες ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Ρηξικέλευθη πρόταση

«Με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΝΔ θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση του πολιτικού συστήματος σε ευκαιρία, για να ξεπηδήσει μία θαρραλέα και ρηξικέλευθη πρόταση για τη νέα Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ «δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας. Η συμμετοχική διαδικασία πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης σχέσης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής, τα προέτρεψε να «προχωρήσουν σε ρήξεις με κατεστημένες συμπεριφορές και νοοτροπίες και προσωπικά συμφέροντα που θέλουν να γίνουν μόνο τόσες αλλαγές, ώστε να μην αλλάξει τίποτε».

Υποστήριξε ακόμη ότι η επαναπροσέγγιση των πολιτών στην πολιτική ζωή περνά μέσα από την ουσιαστική και όχι τυπική συμμετοχή τους και προσδιόρισε τα πρώτης προτεραιότητας θέματα της επιτροπής:

• Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας,

• Ο ουσιαστικός διαχωρισμός Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας,

• Ο εκλογικός νόμος,

• Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού,

• Η ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτών,

• Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης,

• Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Ξεκινώντας τη διαδικασία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι «αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα ως πλοηγό στην χάραξη αρχών και όχι ως ευκαιριακό άλλοθι για μικροκομματικούς ελιγμούς και αδιέξοδους τακτικισμούς». Προσδιόρισε δε τις θεματικές στα ζητήματα «διαφάνειας, θεσμών, ατομικών δικαιωμάτων, εκλογικού νόμου, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος και Παιδείας».

Οι παλιές προτάσεις

Πριν από περίπου 17 χρόνια, ο κ. Σαμαράς είχε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο, ένα πλαίσιο 20 προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα ρηξικέλευθες.

Αυτές που έχουν άμεση σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση –και οι οποίες θεωρούνται από ορισμένα στελέχη, ως προϊόν προβληματισμού- είναι οι εξής:

-Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,

-Θέσπιση ορίου πρωθυπουργικής θητείας το πολύ δύο τετραετίες,

-Μείωση των βουλευτών σε 200,

– Διαχωρισμός εκτελεστικής με τη νομοθετική εξουσία, μέσω της ασυμβίβαστης ιδιότητας υπουργού και βουλευτή,

– Συγκρότηση 15μελούς Κυβέρνησης από μη βουλευτές και ανασύνταξη των Υπουργείων.

– Κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών,

– Κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών.

– Εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το ίδιο το δικαστικό σώμα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο

– Συναίνεση για ένα νέο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων με διαφάνεια και ευθύνη ουσιαστικής προσφοράς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Στην ομιλία του στην Επιτροπή της ΝΔ ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού μοντέλου, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου καταστατικού χάρτη της χώρας που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και να αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου