ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβότερος κατά 50% από πέρυσι ο πασχαλινός οβελίας

ακριβότερος-κατά-50-από-πέρυσι-ο-πασχαλι-446503

Ακριβότερα θα πωλείται φέτος το αρνί σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χονδρεμπόρων κρέατος, που ήδη προχωρούν σε προμήθειες για το Πάσχα.

Αιτία της ανόδου των τιμών είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μάς προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανίας κ.λπ.) φέτος δεν είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση, καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους -σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία- σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.

Η εκτίμηση των χονδρεμπόρων είναι ότι η μέση τιμή από τα 7 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 11 ευρώ το κιλό για το αρνί, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει και μείωση των ποσοτήτων που θα αγοραστούν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχει προβληματίσει τους εμπόρους που προχωρούν σε παραγγελίες λιγότερων ποσοτήτων σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυξάνονται τα «κανόνια» χονδρεμπόρων κρέατος μικρού μεγέθους, καθώς δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη ρευστότητα που απαιτείται για τις προμήθειές τους.

Διαφορετική εικόνα

Πάντως το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του, με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές, από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό -μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.

Επίσης, οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν μείωση που φθάνει και το 43%. Ενδεικτικά το αγγουράκι τεμάχιο μειώθηκε κατά 28,10%, τα κολοκυθάκια κατά 17,75%, η μελιτζάνα (φλάσκα) 30,54%, το μπρόκολο κατά 43,23% και το σπανάκι 25,21% πάντοτε σε σχέση πέρυσι.

Ωστόσο, ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9% και 6,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43% σε σχέση με πέρυσι λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου