ΕΛΛΑΔΑ

Τα «άκουσε» για την οικονομική πολιτική

τα-άκουσε-για-την-οικονομική-πολιτι-446638

Αποδέκτης έντονης «πράσινης» κριτικής έγινε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέστη την Τρίτη στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εν γένει, για την δική του τακτική, για τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση εν όψει και της τελικής κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012-2015, αλλά και για τις νέες εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Για άλλη μια φορά, η Βάσω Παπανδρέου σήκωσε το… λάβαρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και, όπως κι άλλοι συνάδελφοί της, έστειλε μήνυμα στον υπουργό Οικονομικών πως τα όσα είπε για μη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν έπεισαν την Επιτροπή.

«Γιατί δεν προχωράμε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;» διερωτήθηκε η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και συνέχισε ακόμη πιο επιθετικά: «μας οδηγείτε στη συλλογική κατάθλιψη, η αγορά δε λειτουργεί. Όλο λέτε ότι δε θα πάρουμε νέα μέτρα και όλο εκ των υστέρων τα λαμβάνουμε». Πρόσθεσε ότι προσθέτοντας ότι απαιτείται άλλη πολιτική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό το 2013 η χώρα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Αναφερόμενη στη γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, αναρωτήθηκε «γιατί πρέπει να δημιουργηθεί η γραμματεία για να αξιοποιήσουμε τα Ολυμπιακά Ακίνητα;» και κατέληξε λέγοντας «φαίνεται ότι δεν έχουμε συνολικό σχέδιο».

O υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι “αναλόγως τι εννοούμε νέα μέτρα. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά τοπικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις”.

Πέραν τούτου, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2013 είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: «Έπρεπε να είχαμε πάει εδώ και καιρό σε αναδιάρθρωση. Έτσι κι αλλιώς το 2013 θα πάμε. Γιατί να μην πάμε τώρα;». Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι τα οφέλη είναι πολύ λιγότερα από τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.

Σύμφωνα, πάντως, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η φράση της κυρίας Παπανδρέου «εκφράζει την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».

Ωστόσο και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την οικονομική πολιτική.

Κριτική δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, τις οποίες ωστόσο υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων, η Νάντια Γιαννακοπούλου τού επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την έχει πείσει και ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει σημαία την κριτική για τα δισεκατομμύρια που παρείχε ως εγγυήσεις στις τράπεζες η κυβέρνηση Καραμανλή και παρέμεναν αναξιοποίητα και τώρα συμβαίνει το ίδιο.

Η κα. Σοφία Γιαννακά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “νιώθω πως θέλω να στηρίξω την κυβέρνηση αλλά είμαστε ανακόλουθοι ως προς τις δεσμεύσεις μας”.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι “χρειαζόμαστε ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες”…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου