ΕΛΛΑΔΑ

Ενιαίο σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνία

ενιαίο-σχέδιο-για-την-ανάπτυξη-και-την-447466

Στη δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου με αιχμή τα θέματα ανάπτυξης, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και ένα κοινωνικό πακέτο για τους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους, στοχεύουν οι διυπουργικές συσκέψεις που συγκαλεί ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, να παρουσιάσει το προσεχές διάστημα στους πολίτες ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα υπερβαίνει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Τη συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου ζητούσαν εδώ και μήνες αρκετοί υπουργοί (π.χ. Άννα Διαμαντοπούλου, Δ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, κ.α.) και κυρίως ο κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος τόνιζε επανειλλειμένα την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου πέρα από το μνημόνιο.

Επικεφαλής ο κ. Παπακωνσταντίνου

Επικεφαλής της σύμπτυξης των προτάσεων που καταθέτουν οι υπουργοί για την ανάπτυξη, τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012 – 2015 σε ενιαίο σχέδιο, έχει τεθεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών παρίσταται σε όλες τις συσκέψεις και για τα οικονομικά αλλά και για τα κοινωνικά θέματα.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και από άλλους υπουργούς να επεξεργαστούν και να του παρουσιάσουν πεδία πολιτικής μέσω των οποίων να αναδειχθούν οι θετικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχει φέρει η κυβέρνηση.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνουν ότι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη προβολής του έργου της κυβέρνησης, το οποίο χάνεται μέσα στην επικαιρότητα. Αλλά και οι υπουργοί δυσφορούν επειδή, όπως λένε, θετικές πρωτοβουλίες τους ακυρώνονται από την προβολή τυχόν αντιδράσεων, ακόμα και μειοψηφικών ομάδων, και την έλλειψη στήριξης από τους συναδέλφους τους.

Μέχρι τώρα, οι προσπάθειες να καλυφθεί αυτό το επικοινωνιακό κενό δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Ο αρχικός συντονισμός υπό τους κ.κ. Θ. Πάγκαλο και Χ. Παμπούκη, κάποια στιγμή ατόνησε. Το ίδιο συνέβη και στη λειτουργία της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού υπό τον κ. Ι. Ραγκούση.

Σε μια πρόσφατη σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε μια παλαιότερη ιδέα να σχηματιστεί μια ομάδα με τους επικεφαλής των γραφείων Τύπου των υπουργείων υπό τον συντονισμό του κ. Γ. Πεταλωτή για να ελέγχεται τουλάχιστον η επικαιρότητα της κάθε ημέρας.

Το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται αποφασισμένος να πάρει πάνω του την προσπάθεια για την υλοποίηση σκληρών δεσμεύσεων προς τους δανειστές μας, σε μια φάση που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν το καράβι θα συνεχίσει την πορεία του ή αν θα βυθιστεί, έχει στείλει θετικό μήνυμα στους υπουργούς.

«Ο συντονισμός της κυβέρνησης είναι δική του ευθύνη και είναι πολύ καλό που την αναλαμβάνει» σχολιάζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα περισσότερα στελέχη πιστεύουν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστεί ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας. Αρκετοί όμως θέτουν το ερώτημα «με ποιους θα το υλοποιήσει ο Παπανδρέου;».

Θα συγκρουστεί;

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη προϋποθέτει να απαντηθούν πρώτα κάποια ερωτήματα: Θα πει ο Πρωθυπουργός όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας ώστε να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το κομμάτι της κοινωνίας που πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει; Θα συγκρουστεί με όσους υπουργούς βάζουν εμπόδια στις κυβερνητικές αποφάσεις εξαιτίας διαφορετικής ιδεολογικής τοποθέτησης ή επειδή δεν αντέχουν τις συγκρούσεις με τα συνδικάτα;

Το θέμα του ανασχηματισμού ή ακόμα και των στοχευμένων παρεμβάσεων σε «προβληματικά» υπουργεία παραμένει ανοιχτό, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Πάντως, στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου δεν επέτρεψε να ανοίξει η κουβέντα πέρα από τα θέματα της ανάπτυξης και έτσι οι παριστάμενοι υπουργοί, όπως έλεγαν οι ίδιοι δεν έλαβαν κανένα σήμα για το τι πιθανόν να σχεδιάζει. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα συνεχίσει η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ανάπτυξη, η οποία δεν ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθεί κυρίως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες το συνολικό σχέδιο θα παρουσιαστεί όπως έχει ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου