ΕΛΛΑΔΑ

Τετραπλάσιοι οι απλήρωτοι λογαριασμοί

τετραπλάσιοι-οι-απλήρωτοι-λογαριασμ-447535

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές του 2012 για όλους τους πελάτες, εκτός των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2010.

Την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε στο 77,3 % της συνολικής ζήτησης (από 85,6 % το 2009, έχασε δηλαδή περίπου 8 μονάδες) καθώς δραστηριοποιούνται στην αγορά νέοι προμηθευτές ρεύματος ή μεγάλοι καταναλωτές στρέφονται σε απευθείας εισαγωγές.

Για το 2011 η ΔΕΗ αναμένει επίσης δύσκολες συνθήκες και αυξάνει (υπερτετραπλασιάζει) την πρόβλεψη για απλήρωτους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα κέρδη προ φόρων του 2010 διαμορφώθηκαν σε 740,7 εκατ. ευρώ, έναντι 993,1 εκατ. το 2009 (-25,4%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, έφθασαν σε 557,9 εκατ. ευρώ, έναντι 693,3 εκατ.(-19,5%).

Αναφορικά με τα τιμολόγια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά βήματα για τον εξορθολογισμό τους, περιορίζοντας μερικώς τις αρνητικές επιπτώσεις από την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.

"Τα τιμολόγια, πρόσθεσε αναμένονται να απελευθερωθούν πλήρως από τις αρχές του 2012 για όλους τους πελάτες, εκτός των οικιακών και των μικρών επιχειρήσεων, ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων πελατών, θεσπίστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2011."

Ανάλογες προβλέψεις για τα τιμολόγια περιλαμβάνονται και στο "μνημόνιο".

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

"Τα αποτελέσματά μας το 2010, παρά την απώλεια πελατών υψηλού περιθωρίου κέρδους και τη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων, ήταν ικανοποιητικά με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 25,8% και τα κέρδη προ φόρων στα € 740,7 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους μισθοδοσίας, ως αποτέλεσμα των περικοπών στους μισθούς και του αριθμού των αποχωρήσεων, των σχετικά συγκρατημένων τιμών αγοράς ενέργειας και του ευνοϊκού μείγματος παραγωγής.

Οι σημερινοί μέσοι μισθοί, σε σχέση με τους μισθούς που ίσχυαν πριν την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν μειωθεί ανά κατηγορία εργαζομένων από 15% μέχρι περίπου 50%. Η συνολική μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, ανήλθε σε € 294,1 εκατ. έναντι του 2009.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΔΕΗ χρηματοδότησε με επιτυχία το επενδυτικό της πρόγραμμα το οποίο για το 2010, έφθασε σχεδόν το € 1 δισ, διατηρώντας ταυτόχρονα επαρκή επίπεδα ρευστότητας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου