ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Φύγετε -Γεννηματά: Παρακμή και ξεπεσμός -Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

μητσοτάκης-φύγετε-γεννηματά-παρακμή-626608

«Πάλι εκλογές ζητάτε. Εδώ και 3 χρόνια ζητάτε εκλογές. Ζητάτε εκλογές και στη Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο σύντομα. Πάρτε το χαμπάρι, εδώ θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε:

«Στις ευρωεκλογές θα διαψευστείτε. Με τις ψευδείς μετρήσεις σας. Δημιουργείτε ψευδή εικόνα. Μάλλον εσείς μετά τις εθνικές εκλογές γιατί χάσατε. Εχετε αυτοπαγιδευτεί. Δεν επιβεβαιώνεστε πουθενά. Λέγατε ότι θα μειωθούν οι συντάξεις, ότι δεν θα περνούσε η Συμφωνία. Ότι δεν θα βγει η χώρα στις αγορές».

«Την επομένη της πολιτικής διαφωνίας με τον Καμμένο λέγατε ότι είναι σικέ το διαζύγιο. Ότι κοροϊδεύουμε. Μετά έγινε εκβιαστικό το διαζύγιο. Λέτε συνεχώς ψέμματα. Ποτέ δεν τολμήσατε να κάνετε πρόταση δυσπιστίας. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για φαινόμενα που δεν έχουν ξανασυμβεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα με τις πλάτες του Βέμπερ έρχεστε να κάνετε κριτική. 4,5% πλεόνασμα στο διηνεκές είχατε υπογράψει, το ξεχάσατε. Εγώ είμαι εδώ. Αν έχετε αλλάξει άποψη, να πάμε μαζί να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο να πάμε. Αλλά όλα τα κάνετε υποκριτικά».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση όμως και προς το ΚΙΝΑΛ: «Στο ΚΙΝΑΛ σε ποιο χώρο ανήκετε στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Υπογράφετε όλα όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτίζεστε με την ακραία δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Εμείς δεν θέλουμε να λεηλατήσουμε την κεντροαριστερά. Θέλουμε μια Κεντροαριστερά, αλλά Κεντροαριστερά όχι Δεξιά. Ο στόχος σας για στρατηγική νικη του ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ είναι κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί στους ψηφοφοόρυς σας; Η στρατηγική της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στρατηγική της στρατηγικής ήττας του δικού σας χώρου» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Μας είπατε κ. Μητσοτάκη ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Δεν έχετε διαβάσει τη συμφωνία. Καλύπτετε και τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει τη Βόρεια Μακεδονία. Εγώ τον κ. Ζάεφ θα τον αποκαλώ όπως προβλέπει η Συμφωνία. Θα τον καλωσορίσω ως Σλαβομακεδόνα, ως Βορειομακεδόνα όπως μου δίνει το δικαίωμα η Συμφωνία. Εσείς δεν θα γίνετε ποτέ Πρωθυπουργός για να τον αποκαλέσετε» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Σπεύσατε να κάνετε δηλώσεις πριν πάω καν στην Άγκυρα. Προβλέψατε αποτυχία. Σπεύσατε να μας πείτε ότι δεν ήταν καλά προετοιμασμένη συνάντηση. Παρά το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα είδε άλλα πράγματα και συμβολικές επισκέψεις σε μνημεία του ελληνισμού, εσείς επιμείνατε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μπορεί να θεωρείτε ότι μπορείτε να λέτε και μία κουβέντα παραπάνω αλλά κάνετε λάθος. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εχετε επιλέξει να τοποθετήστε σύμφωνα με τις ορέξεις της ακραίας πτέρυγας του κόμματός σας».

«Το βέτο είναι ένα εργαλείο που το έχει κάθε χώρα. Δεν τα περιορίζει η Συμφωνία. Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποτρέψει την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας στα βόρειά μας; Εχει συμφέρον η χώρα από επιρροή τρίτων δυνάμεων στη γειτονιά της; Έχει συμφέρον να την προωθήσει. Με συμμόρφωση και στη Συμφωνία και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Φύγετε μαζί με την αποτυχία σας

Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γρίπη, ανέφερε προκαλεί ανησυχία στην ελληνική κοινωνία και εξήγησε: 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι απλά η προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας.«Δρομολογείτε μέσα από μία διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη που βασίστηκε σε πρόσκαιρες συμμαχίας με την ψήφο κάποιων πρόθυμων βουλευτών. Η αντιπροσωπευτικότητα της σύνθεσης του κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διεξαγωγή εκλογών.

«Αντί να πάει σε εκλογές επιθυμεί να δεσμεύσει τη χώρα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας αυτά που βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελληνική Δημοκρατία έζησε και ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής και μάλιστα σε κοινή θέα. Μπροστά στα μάτια μας είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε εκβιασμούς. Όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε κάλπες. Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η χώρα. Όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο. Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας» τόνισε ο προέδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αλήθεια πρώτη, λοιπόν. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ. Σας διέψευσαν, όμως, και τα πρακτικά της Σύσκεψης Αρχηγών των Σκοπίων που διέρρευσαν. Εκεί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί ομολογούσαν ότι ανέκαθεν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. Όπως και το ΝΑΤΟ, βέβαια, ύστερα από δική μας παρέμβαση. «Macedonian language is unacceptable to one NATO delegation», σημείωνε σε επίσημο έγγραφό του, από το 2000.

Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα «μακεδονική», που με την δική σας υπογραφή και σφραγίδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως «Μακεδόνες» -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Ειμαστε υποχρεωμένοι- να αποκαλούμε «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριοι βουλευτές και κύριε Τσίπρα.

Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν θα πει ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα» και πρόσθεσε: «Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει».

Όπως σημείωσε η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας. «Και ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη διαφορετικής εθνότητας Ότι δηλαδή -μέσα στην Ελλάδα- υπάρχουν «Μακεδόνες» που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Τους παρακολουθούμε. Θα ζητήσετε τα ρέστα από εμάς επειδή αποκαλύπτουμε τις συνέπειες της δικής σας πολιτικής; Εσείς δίνετε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη Β. Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρέοδρος της ΝΔ είπε ότι συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας τον εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του «γιατί αυτό περίπου είπε ο κ. Τσίπρας συνομιλώντας με ευρωπαίους ηγέτες. Ντροπή σας κ. Τσίπρα. Ντροπή σας να προσβάλλετε και να υποτιμάτε τους Έλληνες πολίτες με αυτό τον τρόπο».

«Είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής» σημείωσε.

Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Καμμένου

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενημέρωσε ότι αυτή είναι η τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, διαμήνυσε ότι πρόκειται για έγκλημα που δεν θα το ξεχάσει ποτέ και επικαλέστηκε τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας ότι αν πάθει κάτι όλοι θα γνωρίζουν τι έγινε.

Ο Πάνος Καμμένος για μια ακόμα αφορά εμφάνισε Βούτση και Τσίπρα ως ενορχηστρωτή της επιχείρησης φίμωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Μας κόβετε τη φωνή βρισκόμαστε μεταξύ δύο πυρών από εσάς και την ΝΔ. Θα δώσουμε τη μάχη μας αλλά έχετε υποχρέωση να προχωρήσετε κ. Τσίπρα κατά της διαπλοκής. Η διαπλοκή ζει» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει κτίσει γέφυρες με την ΝΔ και τη διαπλοκή.

Το «κατηγορώ» του δεν έμεινε αναπάντητο από τον Αλέξη Τσίπρα που πήρε αμέσως μετά το λόγο του και του απάντησε το ίδιο σκληρά. «Δεν δύναμαι να παρακολουθήσω ην εντατική προσπάθεια που καταβάλετε τις τελευταίες ημέρες να αποκαθηλώσετε και να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας των τελευταίων τεσσάρων ετών που υπήρξε θετικό. Χωρίς να θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες μου έκανε εντύπωση ότι σας άκουσα να λέτε τέσσερις φορές ότι δεν έχτε απλώσει γέφυρες στην διαπλοκή»

Και αφού προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό θα τον ευγνωμονεί διότι ο ίδιος αντιλήφθηκε έγκαιρα τον σχεδιασμό του να ρίξει την κυβέρνηη και να καταγραφεί στην ιστορία ως ο νέος Σαμαράς, του αφιέρωσε το στίχο από την «Πόλη» του Καβάφη «καινούργιους στόχους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σε ακολουθεί». Με στίχους του Ματρώζου (ναύαρχος της ελληνικής επανάστασης) απάντησε ο Πάνος Καμμένος «αν οι ζητιάνοι σαν και εμέ δεν έχυναν το αίμα καπεταναίοι σαν και εσάς δεν θα φορούσαν στέμμα»

Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι η αποκαθήλωση του ξεκίνησε αμέσως μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα βλέπω ότι είστε στην ίδια γραμμή με την ΝΔ» δήλωσε ο υπουργός και σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία ανέφερε «βλέπω ότι πήγατε το κεφάλι μου βόλτα στον Ερτνογάν, ελπίζω να μην το πάτε και στην Μέρκελ» πρόσθεσε και κατέληξε με νόημα «ελπίζω να μην πάτε και στο Νταβός και στον Σόρος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι εκείνος ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται και επανέλαβε ότι ούτε χάρες ήθελε για τη διάσωση των ΑΝΕΛ ούτε αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής. Είπε ωστόσο παραθέτοντας και τα μικρά τους ονόματα ότι θα μείνουν στο δρόμοι εργαζόμενοι στους ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος ήταν για μια ακόμα φορά οξύτατος κατά των βουλευτών του που άλλαξαν στρατόπεδο. «Περάσαμε στην εποχή της καρέκλας, διότι καρέκλα και θέση είναι ανταλλάξιμη με τη ψυχή» είπε και δήλωσε ότι Επιβεβαιώνεται ότι ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα

Υποστήριξε ότι ουδέποτε ενόχλησε τους βουλευτές από το κόμμα του που ανεξαρτητοιήθηκαν αλλά δήλωσε ότι είναι εναντίον εκείνων που ανταλλάσσουν τη ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. «Βουλευτές που έγιναν υπουργοί και πολίτες που έγιναν υπουργοί γίνονται βορρά της συναλλαγής. Προειδοποίησε τέλος ότι δεν θα κάνει βρώμικη αντιπολίτευση και διαμήνυσε αιχμηρά ότι εκείνος ούτε τα βρήκε ούτε θα τα βρει με την διαπλοκή.

Κατέληξε: «Η δική μας εκτέλεση δεν σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι είστε ένας ψυχρός εκτελεστής» είπε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και νουθετώντας τον συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να σέβεται αρχές αφού δεν σέβεται σχέσεις.

Γεννηματά: Παρακμή και ξεπεσμός

Αφορμή για σκληρή κριτική κατά του αρχηγού της κυβέρνησης έδωσε στη Φώφη Γεννηματά η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ χαρακτήρισε «παρακμή και ξεπεσμό» τα όσα είπαν στην Ολομέλεια οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι και πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό. «Πρόκειται για απόλυτο εξευτελισμό με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. Δεν διστάζετε να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας για να μείνετε στην εξουσία λίγους ακόμα μήνες. Δεν χωρά αμφιβολία πως το πρότυπο σας είναι ο Μαδούρο» είπε.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα αιχμής. Για την συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η κυβέρνηση παραχώρησε το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία. Κριτική άσκησε και για τις παροχές της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν θα παραπλανηθεί. Τέλος, ζήτησε εξηγήσεις και για τις δηλώσεις Δραγασάκη περί ενδεχόμενης ανακεφαλοποίησης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση των τραπεζών.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου