ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο σήμερα οι 9 Κρητικοί για την υπόθεση Γιακουμάκη

στο-εδώλιο-σήμερα-οι-9-κρητικοί-για-την-627840

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων θα βρεθούν σήμερα οι εννέα Κρητικοί που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Πρόκειται για έξι νεαρούς από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά ενώ ένας ακόμα διαμένει στην Βόρεια Ελλάδα, όλοι τους ηλικίας από 20 έως 24 ετών, όπως γράφει η εφημερίδα «Πατρίς».

Η παραπομπή τους στο εδώλιο αφορά περιστατικά που σημειώθηκαν σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, τα οποία προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το cretalive, φέρεται να υποστηρίζουν ότι ο Βαγγέλης ήταν φίλος τους και ουδέποτε βιαιοπράγησαν σε βάρος του όπως τους αποδίδεται, ενώ ισχυρίζονται ότι το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι Γιώργος Κοκοσάλης και Γιάννης Χατζηδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων, σε γραπτή δήλωσή τους στην εφημερίδα «Πατρίς» υποστηρίζουν:

«Εδραία πεποίθηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Όλοι οι κρητικής καταγωγής κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν στις 8 Φεβρουαρίου, είναι παιδιά άριστων οικογενειών που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα για σχόλια και παρατηρήσεις.

Το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η ατυχής ποινική εμπλοκή τους. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν θεωρούν υπεύθυνο τον Βαγγέλη ή την οικογένειά του για όλη αυτήν την ταλαιπωρία, κατανοώντας ότι αυτή εκπορεύεται από εξωδικαστικά κέντρα διαμόρφωσης συνειδήσεως. Τα παιδιά εκφράζουν τη λύπη και τη συντριβή τους για την απώλεια του φίλου τους, τον οποίο διατηρούν στην καρδιά τους με τις καλύτερες αναμνήσεις».

Με βάση το κατηγορητήριο, η παρέα των Κρητικών φέρεται να είχε στοχοποιήσει τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον οποίο είχε μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» για να γελούν, προκαλώντας του μώλωπες σε ολόκληρο το σώμα αλλά και παροδική ασφυξία.

Tο πτώμα του Bαγγέλη Γιακουμάκη εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2015, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.

Η κύρια ανάκριση που αφορά στην πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρίσκεται – σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti – ακόμη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας έχει ασκηθεί in rem και η κατηγορία δεν έχει προσωποποιηθεί από τις Αρχές.

To χρονικό

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίζεται. Ο Βαγγέλης επρόκειτο να βρεθεί 40 ημέρες μετά νεκρός, σε ερημική περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του. Από τις πρώτες στιγμές της εξαφάνισής του διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου “θρίλερ”.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Βαγγέλης φεύγει από το δωμάτιο της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου διαμένει μαζί με συμφοιτητή του. Ο 20χρονος, ενώ πάντα ενημέρωνε τον συγκάτοικό του για το πού πηγαίνει, αυτή τη φορά δεν του λέει τίποτα. Ο Γιακουμάκης έφυγε παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά του, αφήνοντας, ωστόσο, πίσω το μπουφάν, το πορτοφόλι, αλλά και το κινητό του…

Το ίδιο βράδυ, συμφοιτητές του Βαγγέλη που ανησυχούν για την τύχη του χωρίζονται σε ομάδες και ξεκινούν την αναζήτησή του. Είχε προηγηθεί αγωνιώδες τηλεφώνημα της μητέρας του 20χρονου, η οποία, αφού δεν έβρισκε τον γιο της, απευθύνθηκε στους φίλους του. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες των σπουδαστών, ειδοποιούνται οι Αρχές. Τις επόμενες ημέρες, η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική, αλλά και ντόπιοι εθελοντές “σαρώνουν” την ευρύτερη περιοχή της Γαλακτοκομικής Σχολής, χωρίς αποτέλεσμα.

Μετά τα πρώτα 24ωρα, οι έρευνες επεκτείνονται και στο εσωτερικό της σχολής. Πολλά από τα – μέχρι τότε – κλειστά στόματα αρχίζουν να ανοίγουν: Συμφοιτητές του Βαγγέλη κάνουν λόγο για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση σε βάρος του 20χρονου. Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για ομάδα σπουδαστών από την Κρήτη, η οποία έκανε συνεχώς καψώνια στον Γιακουμάκη.

Οι πρώτες αποκαλύψεις για το bullying σε βάρος του Βαγγέλη έρχονται στη δημοσιότητα μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη. Στην εν λόγω εκπομπή αναφέρεται – μεταξύ άλλων – ότι οι συγκεκριμένοι σπουδαστές είχαν πετάξει τον Βαγγέλη από τις σκάλες, ότι τον είχαν δέσει σε μια καρέκλα, καθώς κι ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα.

Το διάστημα που ακολουθεί, οι αποκαλύψεις για τα καψώνια σε βάρος του Γιακουμάκη παίρνουν τη μορφή “χιονοστιβάδας”. Έπειτα από έλεγχο που διενεργεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη τριμελής επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε ενδοσχολική βία. Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση του διευθυντή της σχολής και το πόρισμα της επιτροπής παίρνει τον δρόμο για τις εισαγγελικές Αρχές.

Τελικά, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται στα μέσα Μαρτίου από ζευγάρι που έκανε βόλτα, περίπου 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Το άψυχο κορμί του βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης σε ερημική περιοχή και συγκεκριμένα δίπλα σε χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Δίπλα στη σορό του αδικοχαμένου νέου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Πηγή: neakriti.gr, cretalive.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου