ΕΛΛΑΔΑ

Προ των πυλών η διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ: Αρνητική η γνωμοδότηση της Επιτροπής

προ-των-πυλών-η-διάλυση-της-κ-ο-των-ανελ-628069

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, θέτοντας τους ΑΝΕΛ ένα βήμα πριν από τη διάλυση.

Η επίμαχη γνωμοδότηση εστάλη πριν από λίγο επισήμως στους ΑΝΕΛ ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του έως αύριο το πρωί σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει ότι παραιτηθεί αφού ψηφίσει αύριο το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την έδρα του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, αφήνοντας μεν την Κ.Ο των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές εκ των οποίων όμως μόνον οι 4 έχουν εκλεγεί με ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ κι ο 5ος είναι ο Αριστείδης Φωκάς που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων από όπου και αποχώρησε.

Οι πληροφορίες θέλουν το επιστημονικό συμβούλιο να ερμηνεύει το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής ως αναγκαστική διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο.

Το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι: «O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτεια».

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου