ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Αποζημιώσεις 1,2 εκατ. ευρώ σε οικιστές εργατικών κατοικιών

κοζάνη-αποζημιώσεις-12-εκατ-ευρώ-σε-οικ-631806

Πραγματική ανάσα για τους οικιστές των εργατικών κατοικιών της Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας Κοζάνης (ΖΕΠ) είναι η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, που αναγνωρίζει ότι «παρέλαβαν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατοικίες με σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και κακοτεχνίες», με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά πολύ η εμπορική αξία των ακινήτων τους».

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο εξέτασε πέντε αγωγές που κατατέθηκαν από 19 οικιστές των εργατικών κατοικιών και αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και μεγάλες κακοτεχνίες στα διαμερίσματα τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αντικειμενική τους αξία κατά 35%.

Το δικαστήριο μετά την τεχνική έκθεση που προσκόμισαν δικαστικοί εμπειρογνώμονες, αλλά και την πραγματογνωμοσύνη μηχανικών του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας που «χτένισαν» τα επίμαχα διαμερίσματα, αποφάσισε ότι η ζημία που έχει υποστεί το διαμέρισμα κάθε οικιστή κυμαίνεται από 36.000 έως 43.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ευάγγελο Καραμανώλα που χειρίστηκε την υπόθεση των 19 οικιστών, το συνολικό κόστος της δαπάνης που θα χρειαστεί να καταβάλει στους δικαιούχους ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο οποίος σήμερα ανήκει στον ΟΑΕΔ, μαζί με τους τόκους ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο δικηγόρος των οικιστών επεσήμανε ότι δεν έχει εκδοθεί άλλη φορά ανάλογη απόφαση στα ελληνικά δικαστήρια για τέτοια υπόθεση και ότι είναι μια σημαντική στιγμή για αυτούς τους ανθρώπους, που πάλεψαν πολλά χρόνια με αναβολές και καθυστερήσεις εκ μέρους του ΟΕΚ για να εξεταστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό.

Το 2006, σε έκταση 55 στρεμμάτων στη Ζώνη Ενεργούς πολεοδομίας (ΖΕΠ) όπου σήμερα βρίσκεται και το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) η κατασκευή συγκροτήματος 278 κατοικιών.

Οι οικιστές παρέλαβαν τα διαμερίσματά τους το 2007 και η πρώτη αγωγή κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2009. Αμέσως μετά κατατέθηκαν ακόμη δύο ατομικές και στη συνέχεια δύο ομαδικές αγωγές από συνολικά 19 ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών.

Οι κατοικίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αφορούν σε μια συγκεκριμένη εργολαβία τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει ορισμένο αριθμό διαμερισμάτων.

Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου