ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για «επετειακές επιθέσεις»

φόβοι-για-επετειακές-επιθέσεις-448096

Εντονος προβληματισμός και ανησυχία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες προκαλεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ η μεγάλης ισχύος βόμβα που άγνωστοι τοποθέτησαν χθες το μεσημέρι στην Δ.Ο.Υ Νέου Κόσμου.

Στην Αντιτρομοκρατική κυριαρχούσε η άποψη ότι μετά και την σύλληψη των πέντε τελευταίων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» είχαν … τελειώσει με το θέμα των επιθέσεων τουλάχιστον για κάποιους μήνες. «Εάν υπάρχουν κάποια ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης δεν είναι σε θέση να στήσουν μια επιχείρηση σαν τη χθεσινή. Συνεπώς πίσω από την επίθεση κρύβεται μια άλλη οργάνωση» τονίζει αξιωματικός της Αστυνομίας και προσθέτει « πιθανότατα μιλάμε για την «Λαϊκή θέληση» ή την «6η Δεκέμβρη». Όμως και πάλι παρατηρούμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική αναβάθμιση της δράσης της».

Απόλυτα έγκυρε πληροφορίες αναφέρουν πως η βόμβα που άγνωστοι τοποθέτησαν στην Δ.Ο.Υ Νέου Κόσμου ήταν ένας ισχυρότατος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από αρκετά μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας, πυρίτιδας, ηλεκτρονικό πυροκροτητή, μπαταρίες και ρολόι.

Αυτό που ψάχνουν σε πρώτη φάση είναι το γιατί δεν έσκασε. «Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν πρόκειται για λάθος στη συνδεσμολογία, δηλαδή για κατασκευαστικό λάθος ενδεχομένως λόγω απειρίας , για «αστοχία» υλικού ή εάν οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος πελάτης της εφορίας που ήταν αστυνομικός κατάλαβε τι είχε συμβεί και άρχισε να ψεκάζει με πυροσβεστήρα τη βόμβα για να μην εκραγεί…» τονίζει πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει «αν έσκαγε θα έκανε μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό και ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το σημείο που είχαν τοποθετήσει τη βόμβα».

Ψάχνουν αποτυπώματα και κάμερες

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής κινούνται σε εντατικούς ρυθμούς και προς όλες της κατευθύνσεις. Φοβούνται ότι λόγω του τριημέρου όπου κυριαρχεί η Σύνοδος Κορυφής κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες κινούνται ως εξής:

-Το γεγονός ότι ο μηχανισμός βρέθηκε σχεδόν ανέπαφος υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν δακτυλικά αποτυπώματα ή ακόμη και dna. Αυτό όμως θα το γνωρίζουν τις επόμενες ημέρες…

-Μέσα από τις κάμερες διαχειρίσεις κυκλοφορίας, αλλά και διπλανών κτιρίων εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών. Άλλωστε η βόμβα ήταν ωρολογιακή και το αργότερο που αφέθηκε στο σημείο ήταν στη μία και μισή. Συνεπώς έχουν χρονικό όριο για να ερευνήσουν το υλικό των καμερών.

-Θέμα χρόνου είναι να εντοπιστεί το σημείο από όπου τηλεφώνησε ο άγνωστος στο ΜΜΕ προκειμένου να προειδοποιήσει για την έκρηξη. Πιθανολογείται ότι είναι τηλεφωνικός θάλαμος, ωστόσο μόλις εξακριβωθεί η περιοχή ίσως προκύψουν στοιχεία για τις κινήσεις της οργάνωσης.

-Το είδος της εκρηκτικής ύλης, δίνει πληροφορίες για την προέλευση του, αλλά και το πώς βρέθηκε στα χέρια των αγνώστων . Αν δηλαδή έχει κλαπεί από κάπου, εάν ίδια παρτίδα έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια, ή αν οι δράστες την προμηθεύτηκαν από την μαύρη αγορά.

Ο στόχος επιλέχθηκε πιθανότατα γιατί δεν διαθέτει φρούρηση ενώ έχει έντονο συμβολισμό. «Δεν διαθέτει σύστημα καταγραφής, ενώ έχει εύκολους διόδους διαφυγής» αναφέρει αστυνομικός και προσθέτει «μας κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο άνδρας που τηλεφώνησε έδωσε πολλά στοιχεία…».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου