ΕΛΛΑΔΑ

Επιβεβαίωση της ελληνικής προσπάθειας

επιβεβαίωση-της-ελληνικής-προσπάθει-448148

Στη σκιά της κατάρρευσης της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία οι ηγέτες των 27 συναντώνται από χθες στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, για την περιβόητη "συνολική λύση" της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ωστόσο η κρίσιμη απόφαση για τον Μηχανισμό Σταθερότητας θα είναι μισή λόγω… Μέρκελ.

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία, επισκιάζουν ακόμη και το θέμα της Λιβύης που αποτελεί θέμα στην ατζέντα της Συνόδου.

Έπειτα από τα σχέδια διάσωσης που αποφασίσθηκαν το 2010 για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής υποστήριξης στην Πορτογαλία και μίας νέας αναταραχής στην Ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης στη Λισαβόνα, σε συνδυασμό με τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι αναμένει την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου.

Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Σόκρατες κατέρρευσε μετά την καταψήφιση του τέταρτου πακέτου λιτότητας τους τελευταίους 12 μίνες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει την προσφυγή της Πορτογαλίας στην Τρόικα του μηχανισμού στήριξης, στο δρόμο Ελλάδας και Ιρλανδίας.

Δεν αναμένονταν καίριες αποφάσεις στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιούνται από χθες στις Βρυξέλλες, υπό την έννοια ότι το “δια ταύτα”, δηλαδή ο τρόπος αύξησης των κεφαλαίων που θα δίνονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων χρέους σε χώρες της Ευρωζώνης δεν επρόκειτο να γνωστοποιηθεί.

Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις αγορές με ένα κοινό ψήφισμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αντίπαλο από προχθές την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία, με την χώρα να οδεύει προς εκλογές καθώς και προς τις …αγκάλες των μηχανισμών στήριξης, ήτοι του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποίησε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας εδώ και μήνες, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις». Ωστόσο, πορτογαλική κυβέρνηση πια δεν υφίσταται και εκείνη του Σόκρατες έπεσε επειδή ακριβώς δεν ψηφίστηκαν στη βουλή της χώρας τα μέτρα – “αυστηρές προϋποθέσεις” που επικαλείται ο Γιουνκέρ.

Η Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα γνωστοποίησε χθες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ότι πρόκειται να ζητήσει να γίνει σε πέντε χρόνια, αντί τριών, η συνεισφορά των χωρών – μελών σε μετρητά στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο έπειτα από δύο χρόνια.

Τι περιμένει ο Γ. Παπανδρέου

Τουλάχιστον την επικύρωση των θετικών αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, ως αναγνώριση της επίπονη προσπάθειας, που καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή προσδοκά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.

Το κλίμα στην Ευρώπη, μετά και την καταψήφιση του πακέτου μέτρων στην πορτογαλική Βουλή είναι βαρύ, όμως ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι το ελληνικό πρόβλημα και κατ’ επέκταση η ελληνική προσπάθεια είναι ξεχωριστό θέμα. Μάλιστα αναμένεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία, αντιπαραβάλλοντας απέναντι την πορτογαλική «απροθυμία» για προσαρμογή στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, την ελληνική «προθυμία» στην υλοποίηση του σκληρού προγράμματος. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι τώρα οι Ευρωπαίοι έχουν κι άλλο ένα λόγο να στηρίξουν την Ελλάδα, που από την αρχή και με συνέπεια δέχθηκε να μπει στο «δρόμο της αρετής».

Στις διαπραγματεύσεις, που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας ακόμη και βελτίωση κάποιων όρων αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, θα έχει ως όπλο του το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά τις αποκρατικοποιήσεις και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το φιλόδοξο, όσο και επώδυνο πακέτο της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δις ευρώ.

Στα αδύνατα σημεία ωστόσο, που πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πείσει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί, είναι η ύφεση και η υστέρηση των εσόδων. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις έχουν επαναφέρει τις δυσπιστίες για την επιτυχία του προγράμματος και κατ’ επέκταση τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει (στο Στέρν) ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τις τράπεζες.

Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης. Χθες το βράδυ πήρε μέρος στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει την παραμονή των Συνόδων Κορυφής.

Συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ και με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίς το απόγευμα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι

Εκτός τρόικας η Πορτογαλία

Αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την υπαγωγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης φέρεται η Ανγκελα Μέρκελ. Η παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες, έπειτα από την καταψήφιση του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων από το Κοινοβούλιο, θα επισκιάσει ακόμη και το θέμα της Λιβύης στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες για την «υπευθυνότητα και τη γενναιότητά του να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας, χωρίς βέβαια να αναφέρεται ευθέως στην Πορτογαλία, ότι «είναι προτιμότερο να εστιάζουμε την προσοχή μας στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη παρά να ανησυχούμε για την τήρηση των προγραμμάτων διάσωσης και άλλων υπερχρεωμένων κρατών».

Μεταρρυθμίσεις

Πανηγυρικό τόνο θα προσπαθήσουν να δώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές, και παράλληλα θα διακηρύξουν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που «σπρώχνει» και την Πορτογαλία στον μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες θα τονίζουν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα.

«Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της Ευρωζώνης», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο ως το 2015 κανένα κράτος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.

Διαδήλωση με επεισόδια

Περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών κατά του «Συμφώνου για το Ευρώ».

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το κύριο βελγικό συνδικάτο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μερίδας διαδηλωτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου