ΕΛΛΑΔΑ

Ερχονται πρόσθετα μέτρα

ερχονται-πρόσθετα-μέτρα-448483

Ανοικτό ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων διορθωτικών μέτρων για τον προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους, άφησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα μέτρα ίσως προέλθουν όχι μόνο από την πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων. Συγκεκριμένα, είπε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοσιοποιηθούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, χωρίς ακόμη να έχει αποφασισθεί εάν αυτές θα αφορούν και τα έσοδα.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις άλλων υπουργών σχετικά με την πρόσθετη περικοπή δαπανών στους τομείς τους, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των δαπανών θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, ενώ όπου δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις δαπανών θα υπάρξει αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για το 2011, λόγω αποκλίσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν αποφασισθεί.

Ο υπουργός παραδέχθηκε την υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών και συνεπώς επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα.

 

Μέτρα 22 δισ. ευρώ ως το 2015

Στις αρχές Απριλίου η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα μας προκειμένου να αποφασίσει μαζί με την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή για τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2012 – 2015.

Στις 15 Απριλίου το Υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα μέτρα τα οποία θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των υπουργείων. Μέχρι τις 15 Μαΐου τα μέτρα θα γίνουν νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι «κόκκινες γραμμές» είναι ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση μισθών, δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές και δεν θα μειωθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Ο υπουργός ανήγγειλε και την ενεργοποίηση του μηχανισμού των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων από τα διόδια προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ταμείο ακινήτων του Δημοσίου

Οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση ενός τμήματος της δημόσιας περιουσίας θα οριστούν την Τετάρτη, σημείωσε.

«Έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειονότητα των σχεδίων», είπε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα τη δημιουργία ενός ενιαίου, ειδικού ταμείου που θα περιλαμβάνει πλήθος ακινήτων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Το νέο ταμείο, σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει μια περιουσία εκτιμώμενης αξίας 8 δισ. ευρώ.

Στο ταμείο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, ώστε να μειώνεται άμεσα το χρέος.

Πάντως, σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν ποια ακίνητα θα αξιοποιηθούν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για κάθε 20 δισ. ευρώ μείωση του χρέους ετησίως, το κράτος γλυτώνει 1 δισ. ευρώ σε τόκους.

Ερωτηθείς για την αύξηση του ποσοστού της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, είπε ότι έχει τακτές επαφές με τη D.T., αλλά δεν υπάρχει κάτι σχετικό.

Για τις τράπεζες, ανέφερε ότι παραμένει η δήλωσή του για "κρατικό πυλώνα", όπως και η αναφορά στο μνημόνιο για "εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου" (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα οδεύσουν για μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος ελάφρυνσης του χρέους (π.χ. αποπληρωμή ομολόγων, επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, κ.λπ.).

Σχετικά με τις αποφάσεις των κρατών- μελών της ΕΕ, δήλωσε αισιόδοξος για την έγκριση του συνολικού πακέτου στη σύνοδο κορυφής στις 24- 25 Μαρτίου, αλλά θεωρούνται δεδομένα η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.

«Οι θετικές αυτές εξελίξεις», ανέφερε, «δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου» για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στο τέλος του α΄ τριμήνου, η χώρα θα είναι απολύτως "εντάξει" με τις περισσότερες δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, είπε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα χρειασθεί να προσφύγει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης (ο οποίος θα μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα) για να καλύψει τα 25 δισ. ευρώ που απαιτούνται να βρεθούν το 2012 μέσω των αγορών.

Αγορά ομολόγων

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε αγορά ελληνικών ομολόγων από το EFSF», είπε ο υπουργός κατά την διάρκεια ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές πριν το 2012, καθώς οι δανειακές της ανάγκες για φέτος είναι εξασφαλισμένες από τον μηχανισμό διάσωσης και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα, αν το ευνοούν οι συνθήκες.

«Εάν τα spreads δεν έχουν κατέβει σε λογικά και βιώσιμα επίπεδα, τότε ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Με τα σημερινά επιτόκια, η χώρα δεν μπορεί να βγει για δανεισμό», υπογράμμισε.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου