ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική εμπλοκή στις επιχειρήσεις

ελληνική-εμπλοκή-στις-επιχειρήσεις-448622

Ενώ χθες το βράδυ βομβαρδίστηκε η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, κυβερνητικά κτίρια γίνονται στόχος παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Καντάφι δεν αποτελεί στόχο της επιχείρησης και το ΝΑΤΟ έχει διχασθεί για το αν θα αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων της δυτικής συμμαχίας, η Ελλάδα παρά τις επίσημες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για υποστηρικτικού και μόνο χαρακτήρα της συμμετοχής μας στις επιχειρήσεις, εμπλέκεται όλο και περισσότερο.

Η Τουρκία, μετά τη Γερμανία, διαχώρισε τη θέση της βάζοντας «βέτο» για συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι η Ιταλία θα ξαναδεί το θέμα της παραχώρησης ιταλικών βάσεων και η Δανία ξανασκέφτεται τη συμμετοχή της, στη Σούδα φτάνει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, βελγικά μαχητικά απογειώθηκαν και επέστρεψαν στον Άραξο, ενώ στη διάρκεια της νύχτας αναμένονταν στη βάση της Σούδας και έξι Νορβηγικά F-16.

Για την ελληνική συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, για την οποία εκφράζουν αντιρρήσεις τα κόμματα της Αριστεράς και ο ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα, Τρίτη, τη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα έχει καταθέσει στο ΝΑΤΟ πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής, η Βρετανία ζήτησε άδεια από την Ελλάδα προκειμένου να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Σούδας 10 Eurofighter και 8 Tornado. Νωρίτερα, είχε ζητήσει ανάλογη άδεια η Γαλλία προκειμένου να προσγειωθούν 3 Mirage 2000, ενώ αναμένεται η προσέγγιση 6 Mirage 2000 από το Κατάρ.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις ώρας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε: «Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».

Η Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».

Αντιδράσεις

Το ΚΚΕ αντέδρασε με έντονο τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, οι οποίες άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου, καταγγέλλοντας επέμβαση του διεθνούς ιμπεριαλισμού και κάνοντας λόγο για «μακελάρηδες». Παράλληλα, πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το απόγευμα της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ» στη γειτονιά μας, με τη συμμετοχή μάλιστα και της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί Άραβας από Ελληνικά όπλα. Γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα η αρχή;»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με τον οποιοδήποτε τρόπο σε πολεμικές διαμάχες, λόγω και της ιδιαιτερότητάς της στην ευρύτερη περιοχή. Ο μόνος ρόλος της πρέπει να είναι η συμμετοχή της σε ειρηνευτικές διαδικασίες».

 

Υποστηρικτική η συμμετοχή μας

«Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης, έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες, καθώς η Ελλάδα σέβεται το ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και συμμετέχει. Η συμμετοχή της Ελλάδας έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, κληθείς να τοποθετηθεί επί σχολίου δημοσιογράφου ότι «η κυβέρνηση ασμένως τάχθηκε με τη "συμμαχία των προθύμων" κατά της Λιβύης εναντίον της αυτονομίας και αυτοδιάθεσης κρατών».

«Στο θέμα ενδεχομένων αντιποίνων, δεν τα φοβόμαστε, υπάρχει πλήρης διασφάλιση σε αυτόν τον τομέα», είπε ο κ. Πεταλωτής, παραπέμποντας και σε σχετική απάντηση του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την ύπαρξη σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, μετά και την έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καθορίσουμε εμείς το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη. Εμείς και οι σύμμαχες χώρες, αυτό που θέλουμε, είναι να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν συνιστά εμπλοκή στην πολιτική κατάσταση στη Λιβύη» και πρόσθεσε:

«Αλλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρήση βίας, οι δολοφονίες αμάχων και γι’ αυτό είναι συγκεκριμένος ο στόχος των συμμαχικών δυνάμεων. Αυτό που μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε στη Λιβύη είναι το δικαίωμά της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα επιλέξει ο λιβυκός λαός, να πάρει αποφάσεις για την ίδια του τη χώρα».

Σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί, ή διαφωνεί, με τους βομβαρδισμούς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι έχει ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας της συμμετοχής του ελληνικού κράτους.

Με αφορμή την κατάσταση στο Μπαχρέιν, την Υεμένη και την Ακτή Ελεφαντοστού, σε ερώτηση για το «αν η κυβέρνηση συμμετέχει σε ένα διαγούμισμα της Λιβύης, καθώς εκεί υπάρχουν πετρέλαια και γι αυτό γίνεται επιλεκτική χρήση βίας» σε αντίθεση με τις άλλες τρεις χώρες, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, χωρίς όμως να διαθέτουν πετρέλαιο είπε: «Ειδικά αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει συγκεκριμένα αντανακλαστικά και ιδεολογικούς άξονες ως προς την αυτοδιάθεση των λαών». Ταυτόχρονα παρέπεμψε στη δήλωση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδρίασε στην Αθήνα το Σάββατο.

Ερωτηθείς αν «οι μεταμοντέρνες εξεγέρσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν φθάσουν σε πέρας και παραμείνουν οι ηγεσίες των κρατών ως έχουν, πώς θα συνάψει διακρατικές σχέσεις η Ελλάδα;», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με πλήρη περίσκεψη, σοβαρότητα και ψυχραιμία παρεμβαίνει με μεγάλη προσοχή, χωρίς στρατιωτική εμπλοκή και βάζοντας συγκεκριμένους στόχους και άξονες άσκησης της εξωτερικής πολιτικής».

 

Τα ελληνικά

συμφέροντα

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση τηρεί ισορροπημένη στάση, που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, παρείχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά παρέχει μόνο διευκολύνσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Δρούτσας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα μέτρα για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο κ. Δρούτσας ζήτησε προσοχή στο χειρισμό της υπόθεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και διέψευσε σενάρια περί διάστασης απόψεων στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας. Επισήμανε, δε, πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συνεργάστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή και σε κοινή γραμμή.

Παράλληλα, μιλώντας στον Real FM, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν μπορεί να μην ανησυχεί, εκτιμώντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν είχε άλλη επιλογή από το να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στον Καντάφι, ώστε να πάψει η βία στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το συμφέρον της χώρας και κινείται σεβόμενη απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισήμανε, δε, ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα, τονίζοντας, ότι η χώρα βρίσκεται στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας, εάν χρειασθεί και της ζητηθεί, να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο.

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι δίνει ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, παρέχοντας κυρίως υποδομές και όχι μαχητικά F-16, αν αποφασιστεί εμπλοκή του.

Σε συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι στόχος της επιχείρησης στη Λιβύη είναι «η προστασία του άµαχου πληθυσµού, η διευκόλυνση της ανάπτυξης των αναγκαίων ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η διαµόρφωση µιας κατάστασης που θα επιτρέψει στον ίδιο τον λιβυκό λαό να λάβει µε δηµοκρατικές διαδικασίες τις κρίσιµες ιστορικές αποφάσεις για το µέλλον της χώρας του. Γιατί το ίδιο το ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας επιµένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα, η εθνική ενότητα και η εθνική κυριαρχία της Λιβύης».

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τυχόν αντίποινα του Καντάφι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας».

Ο ίδιος τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ έχει μείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάμεις που ήθελαν εμφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου