ΕΛΛΑΔΑ

Οχι δολοφονία αθώων στη Λιβύη

οχι-δολοφονία-αθώων-στη-λιβύη-448817

Στο Παρίσι μετέβη χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Νωρίτερα προήδρευσε στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, ανέφερε ότι το Ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ, δίνει την δυνατότητα στα κράτη-μέλη είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο περιφερειακών οργανισμών είτε άλλων δομών, να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών, σε περίπτωση επίθεσης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της Δημοκρατίας και της ειρήνης και στην μεταξύ τους σχέση και τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική έδειξαν ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι σημαντικός παράγοντας να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά.

Επικαλούμενος απόσπασμα της διακήρυξης αρχών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που υιοθετήθηκε στην Στοκχόλμη το 1989, σύμφωνα με το οποίο «στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να διευκολύνει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, έχοντας παράλληλα πλήρη συνείδηση ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προωθηθούν οι βασικές αρχές του πλουραλιστικού δημοκρατικού σοσιαλισμού στις διάφορες κοινωνίες», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα ορατή στις προσπάθειες επίλυσης διαφορών και συγκρούσεων.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να προσεγγίσουμε τα θέματα της Δημοκρατίας έχοντας κατά νου το τι σημαίνει δημοκρατία στην τρέχουσα συγκυρία. Είναι προφανές ότι η Δημοκρατία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, είναι όμως το ίδιο προφανές για όλους; Υπάρχουν, επομένως, νέες προκλήσεις μπροστά μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνεδρίασης και την εισήγηση που έκανε σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, έφυγε για το Παρίσι, όπου με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έγινε έκτακτη συνάντηση ηγετών της περιοχής για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ελήφθη έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ακρως επικίνδυνη για το λαό χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την «απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και το διαμελισμό της Λιβύης με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, τις βάσεις και άλλες διευκολύνσεις, με γνώμονα τα ειδικά και γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι «εμπλέκει την Ελλάδα σε ένα νέο γύρο οξυμένων ανταγωνισμών και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή».

Μεγάλες ευθύνες καταλογίζει και σε ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, που «συμφωνούν με τον ληστρικό πόλεμο και με την ελληνική συμμετοχή».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζήτησε τη μη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και άλλων ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Λιβύη.

Είπε ότι «συνιστά ντροπή για τη χώρα μας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε να συμμετάσχει και μάλιστα για πρώτη φορά τόσο ενεργά και με τόσα στρατιωτικά μέσα, στην πρώτη γραμμή των προθύμων «ιεράκων» στον βρόμικο πόλεμο κατά της Λιβύης».

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα, ερήμην, μάλιστα, του ελληνικού λαού, ερήμην και αυτής της Βουλής, να εμπλέκει τη χώρα σε πολεμικές περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς, που έχουν επικίνδυνες, άμεσες και μεσοπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου