ΕΛΛΑΔΑ

Με «γκάζια» η αξιοποίηση του Ελληνικού

με-γκάζια-η-αξιοποίηση-του-ελληνικο-449093

Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

«Ακόμη και εντός Μαρτίου» αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, φέρεται να είπε υπουργός που μετείχε στη Σύσκεψη.

Όπως διευκρινίσθηκε, η κυβερνητική πρόταση θα βασίζεται στην πρόταση Ασεμπίγιο, ενώ αποφασίστηκε ότι το τελικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού πολύ σύντομα θα τεθεί σε «ανοιχτή, δημοκρατική και δομημένη διαβούλευση» προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς, κόμματα και επιστήμονες.

Επίσης πολύ πιθανό είναι κρίσιμο ρόλο στο εγχείρημα της αξιοποίησης του Ελληνικού να αναλάβει ο πρώην υφυπουργός Στ. Μπένος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η τελική πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο η οποία σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου έκτασης ανάλογης με αυτής του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο, καθώς και χρήσεις σχετικές με την παιδεία, τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τις τέχνες, την έρευνα και τεχνολογία.

Η κυβερνητική πρόταση θα βασίζεται στην πρόταση Ασεμπίγιο η οποία, όπως διευκρίνιζαν πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη που έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου, αφορά μόνο τις χρήσεις γης και όχι το αρχιτεκτονικό κομμάτι για το οποίο θα ακολουθηθούν ξεχωριστές διαδικασίες.

Στην κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ίδρυσης της Ελληνικό ΑΕ στην οποία θα συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα δικαιώματα του Δημοσίου στην έκταση.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Παμπούκη και τον κ. Ασεμπίγιο μετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης.

Μετείχαν επίσης ο πρώην υφυπουργός κ. Σ. Μπένος που συζητείται να αναλάβει ρόλο στο εγχείρημα, καθώς και εκπρόσωπος της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων.

 
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή συζήτηση με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος επανέφερε το θέμα δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, ασκούν πολιτικές και κρίνονται από τους πολίτες, όπως και εμείς θα κριθούμε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα προχωρήσει με διαφάνεια το εν λόγω πρόγραμμα και θα ενημερωθεί σχετικά η Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι τα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο εκποίησης δημόσιας περιουσίας δείχνουν ότι δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα σε σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών που επιχείρησαν παρόμοιες πολιτικές και επικαλέστηκε την περίπτωση της Αργεντινής, «η οποία και οδηγήθηκε σε μέτρα σκληρής λιτότητας, όταν πήγε το ΔΝΤ και εξαναγκάσθηκε σε εκποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας αλλά τελικά δεν απέφυγε τη χρεοκοπία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πάντως ότι δεν πρόκειται να πωληθεί δημόσια γη: «Άλλο δημόσια περιουσία και άλλο δημόσια γη» είπε στον κ. Τσίπρα, αντιτάσσοντας το επιχείρημα ότι βάσει της διεθνούς εμπειρίας όποιοι προχώρησαν σε αξιοποίηση με σωστό, λελογισμένο και διαφανή τρόπο, έχουν βελτιώσει την οικονομία τους, το βιοτικό επίπεδο και έχουν δημιουργήσει δουλειές για όλους.

Ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι με χρέος 160% του ΑΕΠ «δεν βγαίνει όσο και να ξεπουλήσετε» και πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έλεγχο του χρέους, αναδιαπραγμάτευση και φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. «Αυτό που κάνετε εσείς δεν είναι αξιοποίηση, είναι ξεπούλημα όσο – όσο και άρον – άρον» είπε και αντιπρότεινε την ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για τη διαχείριση της περιουσίας, η οποία θα δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ, όπως οι εμπορικές τράπεζες και θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου