ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα με το «καλημέρα» στη Βουλή για τις Πρέσπες

κόντρα-με-το-καλημέρα-στη-βουλή-για-τ-648060

Το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων που προέκυψε μετά τις διαπραγματεύσεις ζήτησε από την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προφανώς η αποδοχή ή αγνόηση του σχετικού αιτήματος από την πλευρά της κυβέρνησης θα κρίνει εν πολλοίς αν η αξιωματικής αντιπολίτευση θα κάνει πράξη την «απειλή» της και θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Ο Νίκος Δένδιας λαμβάνοντας το λόγο και απευθυνόμενος προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο εξήγησε ότι παρά το αίτημα της ΝΔ, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας το οποίο προέρχεται από το σάιτ του Κοινοβουλίου των Σκοπίων καθώς και το σχετικό ψήφισμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Σκόπια θα μπορούν να χρησιμοποιούν και στο μέλλον τον όρο Μακεδονία, και επέμεινε ότι η ελληνική βουλή αλλά και ο ελληνικός λαός πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της επόμενης ημέρας.

«Οφείλετε να προσκομίσετε το Σύνταγμα που προέκυψε μετά τις διαπραγματεύσεις» επανήλθε εκφράζοντας την έκπληξη του για την απουσία του κείμενου.

«Αν δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο, υπάρχει συμφωνία για την διαιώνιση του προβλήματος» κατέληξε.

Ανάλογο αίτημα κατέθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι το ζήτημα θα έπρεπε να αφορά κυρίως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν την ευθύνη της κύρωσης της Συμφωνίας. Ο ίδιος ζήτησε επίσης και άλλα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας.

Την ίδια στιγμή Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες δια των Ηλία Κασιδιάρη και Πάνου Καμμένου αντίστοιχα κατέθεσαν αίτημα αντισυνταγματικότητας επαναλαμβάνοντας ότι η Συμφωνία είναι παράνομη.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή

Ένσταση αντισυνταγματικότητας πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και ’Αμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπωε είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του “Ουράνιου Τόξου” και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Υπάρχει μείζον ζήτημα που δεν θέτει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έγγραφο που εστάλη από τα Σκόπια εκτός από τη χρήση του όρου “Μακεδονικός λαός”, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η ελληνική Βουλή έπρεπε να το σκίσει και να το πετάξει στα σκουπίδια», είπε για τη ρηματική διακοίνωση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και χαρακτήρισε άκυρες τις τροποποιήσεις του Συντάγματος της γείτονος, διότι με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί το τελικό και ενιαίο συνταγματικό τους κείμενο. Ανέφερε, επίσης, ότι το κείμενο που έστειλαν στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ούτε την υπογραφή του προέδρου της FYROM.

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Επανέλαβε δε ότι η Συμφωνία υπαγορεύτηκε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προώθηση των σχεδίων τους στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, σχέδια που –όπως υποστήριξε- περιλαμβάνουν ακόμη και την αλλαγή συνόρων.

Τι απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος

«Δεν πρέπει να ψαρεύετε σε θολά νερά» απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ ο Γιώργος Κατρούγκαλος και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί επίτηδες προσκόμματα στην συζήτηση επειδή δεν θέλει να προχωρήσει η κύρωση της Συμφωνίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε πρώτα την Ρηματική Διακοίνωση, το πλήρες κείμενο σε ακριβή μετάφραση, στο οποίο όπως εξήγησε περιλαμβάνεται το πλήρες κείμενο των αναθεωρημένων άρθρων. Είπε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσκόμισε το συνταγματικό κείμενο αλλά και τις ενσωματωμένες τροποποιήσεις.

Παραδέχθηκε πάντως ότι δεν έχουν ενσωματωθεί στο καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας διότι δεν προβλέπεται από την συνταγματική τους τάξη. «Σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να γίνει η ενσωμάτωση» ισχυρίστηκε επιμένοντας πάντως ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν αποδεικνύουν την πλήρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

«Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας» απάντησε ο Νίκος Δένδιας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί θέματος του οποίου απουσιάζουν βασικά έγγραφα.

Η συζήτηση διεξάγεται μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με διαρκείς αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις τόσο μεταξύ συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης όσο και με την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία πάντως δεν έχασε την ευκαιρία και απάντησε με ειρωνικό τρόπο στις διαμαρτυρίες (κυρίως) της ΝΔ. «Συνεχίστε δώστε πόνο. Έχετε πολύ πλάκα» ακούστηκε να λέει.

Απορρίφθηκε διεγέρσεως το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε με την έναρξη της συνεδρίασης η ΝΔ

Απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου