ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπάτησαν ηλικιωμένη και της άρπαξαν 10.000 ευρώ

εξαπάτησαν-ηλικιωμένη-και-της-άρπαξα-648580

Η μέθοδος απάτης είναι γνωστή… Παρά την μεγάλη καμπάνια της αστυνομίας εδώ και πολύ καιρό και την εκστρατεία ενημέρωσης, ηλικιωμένοι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα αγνώστων που τηλεφωνούν και τους αναστατώνουν με την δήθεν πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο εμπλέκεται κάποιο από τα παιδιά τους! Θύμα μιας τέτοιας οργανωμένης απάτης έπεσε ηλικιωμένη στα Γιάννινα. Μάλιστα την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο, προφανώς η ίδια σπείρα επιχείρησε με πολλά τηλεφωνήματα να αναζητήσει κι άλλα θύματα στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρει. Στην περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας οι πρωταγωνιστές στο τηλεφώνημα ήταν δύο.

Μία άγνωστη γυναίκα που παρίστανε την κόρη της κι ένας άνδρας που παρίστανε τον αστυνομικό.

Η κόρη της είχε προκαλέσει τροχαίο με νεκρό ένα παιδάκι αλβανικής καταγωγής… Προκειμένου να αποφύγει την μήνυση, η ηλικιωμένη γυναίκα έπρεπε να δώσει στον αστυνομικό το ποσό των ογδόντα χιλιάδων ευρώ!!!

Στην συνέχεια το ποσό μειώθηκε στις δέκα χιλιάδες και παραδόθηκε από την ηλικιωμένη σε προκαθορισμένο ραντεβού, εκτός Ιωαννίνων!

Αφού τα λεφτά έκαναν φτερά, το θύμα ανακάλυψε την απάτη και έσπευσε να την καταγγείλει στην Αστυνομία.

Όλα αυτά συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο και σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αστυνομικοί την ίδια ημέρα έγινε μπαράζ τηλεφωνημάτων στην περιοχή, στην προσπάθεια της σπείρας να αναζητήσουν κι άλλα «θύματα».

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με αφορμή τα περιστατικά αυτά, καλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100» .

Συγκεκριμένα, οι δράστες ακολουθούν την εξής μεθοδολογία:

Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς και άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου, να αποσυρθεί η μήνυση και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο.

Τέλος, παρακαλούνται οι οικείοι ηλικιωμένων ατόμων, οι φορείς και οι κοινωνικές δομές να τους ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.

Πηγή: www.epiruspost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου