ΕΛΛΑΔΑ

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Γερμανία

μνημόνιο-συνεργασίας-με-τη-γερμανία-449410

Μνημόνιο συνεργασίας σε μία σειρά από πρωτεύοντα θέματα που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τη στρατηγική συνεργασία στους σιδηροδρόμους και στις αστικές συγκοινωνίες, έως ακόμα και την ενέργεια υπογράφει η Ελλάδα και η Γερμανία.

Πολυμελής ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την υπουργό αναπληρώτρια Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την οποία συνοδεύουν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Γκεγκέρογλου, οι γενικοί γραμματείς Μεταφορών κ. Χ. Τσιόκας, Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης και Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Στ. Κομνηνός βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο και άρχισαν τις συναντήσεις με ομολόγους τους με σκοπό να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρους σε πολλούς τομείς.

Η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Βερολίνο, υλοποιώντας την κοινή απόφαση που έλαβαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ για στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.

Οι τομείς στους οποίους θα υπάρξει συνεργασία είναι:

1. Οικονομία: Σημεία και προβλέψεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε η εκπονήσει η Βόννη για την Ανατολική Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να παράσχει τεχνική βοήθεια για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά η ελληνική κυβέρνηση.

2. Υγεία: Προωθείται η αναδιοργάνωση στη διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά και των επιστημονικών εργαστηρίων.

3. Παιδεία: α) Ελληνογερμανική συνδιάσκεψη για θέματα που αφορούν διά βίου μάθηση. β) Ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για το τί ισχύει και το τί θα πρέπει να ισχύσει στο άσυλο στην Ελλάδα και στη Γερμανία. γ) ανταλλαγή φοιτητών Γερμανίας -  Ελλάδας.

4. Μεταφορές: α) Στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες για τους σιδηροδρόμους. β) Στρατηγική συνεργασία για την αξιοποίηση των αεροδρομίων. γ) Στρατηγική συνεργασία για τις αστικές συγκοινωνίες και τις οδικές μεταφορές. δ) Στρατηγική συνεργασία για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις

5. Τουρισμός: Συνεργασία στον τουριστικό τομέα. Αποφασίσθηκε να επισκεφθεί την Αθήνα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τουρισμού Γερμανίας για εξειδίκευση της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

6. Φυσικές Καταστροφές: Συνεργασία στην πολιτική προστασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και αλλαγή της δομής των υπηρεσιών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

7. Ενέργεια: α) Συνεργασία στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και σε γενικότερα θέματα ενέργειας. Αποφασίσθηκε στις 7 Απριλίου Γερμανοί εμπειρογνώμονες να επισκεφθούν την Ελλάδα για σειρά επαφών που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. β) Συνεργασία για τη διαχείριση των λυμάτων. γ) Συνεργασία στην πολιτική ενέργειας στην κλιματική αλλαγή.

8. Εργασία: Κοινό εργαστήριο – όπως το ονόμασαν – για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, αλλά και του εργασιακού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου