ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινάει η μάχη για τις “Πρέσπες“

μετά-την-ψήφο-εμπιστοσύνης-ξεκινάει-η-655333

Μπορεί η πρόταση εμπιστοσύνης να υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές την Τετάρτη το βράδυ, ωστόσο από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου ξαναρχίζει την αριθμητική, αναζητώντας και πάλι τον… μαγικό αριθμό “151”. Αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Μετά από μια ακόμη μάχη κορυφής με σκληρές εκφράσεις και βαριές κουβέντες, η συζήτηση στη Βουλή κατέληξε στην υπερψήφιση της πρότασης εμπιστοσυνης, όπως άλλωστε είχε καταστεί σαφές από τις προηγούμενες ημέρες. Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης είπαν το “ναι” στην κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει ωστόσο επί διήμερο σφοδρή επίθεση μιλώντας για “κυβέρνηση – κουρελού”, αφήνοντας αιχμές για συναλλαγές και κατάπτωση του πολιτικού συστήματος.

Η σκληρή κόντρα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Eιδικότερα, οι τόνοι ανέβηκαν την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για “κόμμα ακορντεόν”, χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά στημένο το κυβερνητικό “διαζύγιο”, ενώ μίλησε για de facto κυβέρνηση μειοψηφίας.

“Ποτέ το πολίτευμά μας δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Γυρολόγοι πολιτικοί παζαρεύουν νέα στέγη, ξεχνόντας τι έλεγαν χτες και για τα οποία τους εξέλεξαν. Σήμερα είναι η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση-κουρελού” είπε μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας μάλιστα -όπως είπε- τον κ. Τσίπρα “να μην φέρει με διαδικασία εξπρές για τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

“Η χώρα απαιτεί σταθερότητα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση κουρελού. Εκλογές είναι η μόνη λύση για να πάει μπροστά η χώρα. Εκλογές για να αναπνεύσει ο τόπος, για να πάρουν οι Έλληνες την τύχη τους στα χέρια τους. Επιτέλους φύγετε. Η βούληση του λαού δεν είναι μια οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και περιορισμενου χρόνου” κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σκληρή ήταν και η απάντηση του πρωθυπουργού, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι στοχοποιεί τους βουλευτές που θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση και τους υβρίζει. “Το βασικό πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι εχει δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές όταν αυτές συντελούνται. Όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, το υιοθετεί ανεξάρτητα από το εάν αλλάζουν οι συνθήκες. Αντί για σχέδιο και επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε να αναγιγνώσκει λιβελογραφήματα και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη τον κοινοβουλευτικό διάλογο, με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με ύβρεις και συνθήματα, ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν χρόνια τη ζωή του τόπου μας όπως ο κ. Αποστολάκης. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αυτό είναι το επίπεδο του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να πιστέψω ότι είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής σύγχυσης” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το “σταυρόλεξο” των Πρεσπών

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη που θα αφορά την κύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να αργήσει, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τις προηγούμενες ημέρες. Το ενδιαφέρον εδώ εντοπίζεται σε δύο στοιχεία.

Το πρώτο είναι ότι οι αναζητούμενες 151 ψήφοι δεν θα είναι πιθανότατα οι ίδιες με τις 151 της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ απομένει να φανεί τι θα κάνει και ο Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην την ψηφίσει. Σε μια τοποθέτηση που έχει βεβαίως το δικό της νόημα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον βουλευτή του. «Εάν ο κ Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά», είπε αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κομματικές κυρώσεις. Μετά την μεταγραφή άλλωστε του κ. Φωκά στους ΑΝΕΛ, ο πρώην υπουργός Άμυνας έχει το περιθώριο να διαγράψει έναν ακόμη βουλευτή, χωρίς να απωλέσει την ΚΟ του.

Το δεύτερο στοιχείο δεν είναι άλλο από τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού. Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα ως εξής: Οι τρεις (Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης) δηλώνουν θετικοί αλλά δεν ξεκαθαρίζουν αν θα υπερψηφίσουν, ενώ παραμένουν σταθερά αρνητικοί (Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς).

Το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου, με στόχο τη λήψη απόφασης, την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των Ευρωβουλευτών. Τα δύο σενάρια που φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε η υπερψήφιση της συμφωνίας, σύμφωνα με την αρχική στάση του κόμματος, είτε η αποχή από την ψηφοφορία, όπως άφησε να εννοηθεί στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς. Οι δύο διαφωνούντες στο κόμμα δείχνουν να συζητούν το ενδεχόμενο αυτό. Την ίδια στιγμή, το “Ποτάμι – εξωτερικού”, οι ευρωβουλετές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης τάσσονται ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας.

Χωρίς κομματική πειθαρχία των ΚΙΝΑΛ

Εν τω μεταξύ, χωρίς θέμα κομματικής πειθαρχίας θα προσέλθει στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών το ΚΙΝΑΛ, καθώς όπως δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης η Φώφη Γεννηματά δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο ζήτημα για τη κύρωση της συμφωνίας.

Σε σύντομη συνομιλία της με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή χαρακτήρισε «τρελά όσα λέγονται κι ακούγονται» πως βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να την ψηφίσουν. Η κ. Γεννηματά όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει πρόβλημα από τυχόν διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου απάντησε: «Καθίστε να δούμε».

Κοινοποιήθηκε η ρηματική διακοίνωση

Ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα, το “μπαλάκι” για το θέμα του Μακεδονικού βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας, όπως δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ. «Η “Μακεδονική” κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο στόχο της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αναμένει ο στόχος αυτός να πραγματοποιηθεί με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωνε ότι η γειτονική χώρα είχε προχωρήσει στην κοινοποίηση της ρηματικής διακοίνωσης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας έτσι και επισήμως τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στη Βουλή των Σκοπίων. Όπως μάλιστα ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε αυτήν, όπως είπε, υπάρχει και μια διευκρινιστική δήλωση. “Διευκρινίζουν, πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή προδικάζει το θέμα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Και το δεύτερο που διευκρινίζουν είναι ότι η επίσημη γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών”.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται 151 για να κυρώσει τη συμφωνία, αλλά μπορεί να την περάσει και με απλή πλειοψηφία των παρόντων, ο πολιτικός αντίκτυπος μιας κύρωσης χωρις 151 είναι προφανής. Απομένει, λοιπόν, να φανεί εάν ο ένας ή δύο βουλευτές που λείπουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθούν…

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου