ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε διεθνείς αναλυτές για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

τι-λένε-διεθνείς-αναλυτές-για-ψήφο-εμπ-658757

Στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας αναφέρονται οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο CNBC, όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης και τις πρόωρες εκλογές, αλλά και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

«Σύμφωνα με τον (ελληνικό) Τύπο, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures, σε ενημερωτικό σημείωμά της, τη Δευτέρα. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μάλλον μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει στο CNBC η Maartje Wijffelaars, οικονομολόγος της Rabobank.

«Με βάση τις δηλώσεις αρκετών (σήμερα πρώην) υπουργών/βουλευτών των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μάλλον θα επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης […] Mπορεί να είναι πιο χρήσιμο για τον Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, από το να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard, Constantine Fraser, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τους αριθμούς στο κοινοβούλιο σε άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», είπε ο Fraser. «Αλλά οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι θετικές για τις αγορές: Θα ήταν καλύτερες από μία κυβέρνηση μειοψηφίας και θα μπορούσαν να φέρουν τη φιλική προς τις επιχειρήσεις αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Εάν ο Τσίπρας πράγματι επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης, περιμένω ότι πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει την πολιτική που θα αφορά οφέλη και φορολογικές αλλαγές, πριν προκηρύξει εκλογές. Εάν μετά αποτύχει να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα, θα μπορεί να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ενώ εάν δεν προσπαθήσει, η αντιπολίτευση θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια», υπογράμμισε η Wijffelaars.

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε: «Οι εκλογές στην Ελλάδα προσελκύουν περιορισμένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μέγεθος της υποστήριξης των μη συμβατικών ή ακραίων πολιτικών κομμάτων και να προβλέψουν, με βάση αυτή, τις ευρωπαϊκές τάσεις».

Τι αναφέρει η Die Tageszeitung

«Η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου βυθίζει σε κρίση την κυβέρνηση στην Αθήνα. Όμως ο μεγάλος τακτικιστής Τσίπρας δεν αποθαρρύνεται», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο, «Ο Τσίπρας ποντάρει στη συνέχεια».

«Ο Τσίπρας κατηγορήθηκε επανειλημμένα για οπορτουνισμό αναφορικά με την περίεργη συμμαχία με τον Καμμένο. Εάν τώρα βρει, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης, συμμάχους μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών και περάσει τη συμφωνία για τη Μακεδονία αυτό θα ήταν το καλύτερο, για όλους τους εμπλεκόμενους», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Αμέσως μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εταίρου, ο αριστερός πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να λάβει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης και να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, που ακόμα και οι πιο σκληροί αντίπαλοί του θεωρούν έξυπνο τακτικιστή, αναμένει ότι θα βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε από αντάρτες βουλευτές του πρώην κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των ΑΝΕΛ, είτε από βουλευτές της αντιπολίτευσης που φοβούνται πρόωρες εκλογές στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για λόγους αυτοσυντήρησης», σημειώνει η Die Tageszeitung.

«Το κομματικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι τόσο κατακερματισμένο και ευμετάβλητο, που ίσως επαληθευτεί ο λογαριασμός του Τσίπρα και τότε θα περάσει και ο συμβιβασμός που αφορά τη διένεξη για τη “Μακεδονία”. Διαφορετικά θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Διότι είναι απίθανο να ψηφιστεί μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη γειτονική χώρα από ένα κοινοβούλιο υπό διάλυση», προστίθεται.

Από την οπτική των αριστερών πολιτικών, το σημαντικό ερώτημα είναι όχι γιατί τελείωσε τώρα η πολιτική φιλία μεταξύ του αριστερού Τσίπρα και του δεξιού-λαϊκιστή Καμμένου, αλλά κυρίως γιατί διήρκεσε τόσο πολύ. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη συμμαχία τους είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα και την εγκατάλειψη του μισητού μνημονίου. Είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε σχετική δεσμευτική συμφωνία», καταλήγει η Die Tageszeitung.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου