ΕΛΛΑΔΑ

Νοσοκομεία χωρίς φάρμακα λόγω χρεών

νοσοκομεία-χωρίς-φάρμακα-λόγω-χρεών-450636

Επίθεση προς τη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία ανέστειλε την παράδοση των περισσοτέρων φαρμάκων της σε όσα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν εξοφλήσει ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Η ενέργεια της Roche Hellas είναι δυσανάλογη με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το φάρμακο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε εμπόρευμα, ούτε μέσο εκβιασμού. Κανείς, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μεθόδους οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και τη δημόσια υγεία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ακόμη ότι, παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αρκετά σημαντική καθυστέρηση στην εξόφληση των φαρμακευτικών δαπανών, η ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει στην εντός 45 ημερών εξόφληση των εταιρειών προμηθειών από τα νοσοκομεία.

«Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη τα νοσοκομεία επιχορηγήθηκαν για την καταβολή των υποχρεώσεων τους για τον Ιανουάριο του 2011 και κάθε μήνα θα επιχορηγούνται για τις οφειλές του προηγούμενου μήνα» επισημαίνεται.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι εντός των προσεχών ημερών, όλα τα νοσοκομεία θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, για εξόφληση οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους για το υπόλοιπο του 2010.

Μήνυση κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ζητώντας τη συνδρομή της εισαγγελίας Αθηνών.

«Προκειμένου να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η πιθανότητα τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης και της πρόκλησης κινδύνου για την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μας, μετά την αιφνίδια απόφαση των αρμοδίων οργάνων και εκπροσώπων της εταιρείας Roche (Hellas) AE να ανασταλεί η προμήθεια των Νοσοκομείων του ΕΣΥ με φαρμακευτικά προϊόντα που παρασκευάζει και εισάγει στην Ελλάδα αποκλειστικά αυτή και που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών ως ο καρκίνος (Herceptin, Avastin, Xeloda), προβάλλοντας ως αιτία τη μη τήρηση των όρων πληρωμής και της έγκαιρης εξόφλησης των σχετικών οφειλών από τα νοσοκομεία και τα ταμεία» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου