ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Ρηχό και αναμενόμενο το κείμενο της ΟΛΑ για την βόμβα στον ΣΚΑΙ

ελασ-ρηχό-και-αναμενόμενο-το-κείμενο-τ-665698

Ως ένα κλασσικό αφήγημα, χωρίς καμία έκπληξη, ρηχό, επιφανειακό, απολογητικό, με «αντιγραφές» που απουσιάζει μια ουσιαστική ιδεολογική πλατφόρμα, χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών για την βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στο Νέο Φάληρο στις 17 Δεκεμβρίου 2018.

Από τις πρώτες αναγνώσεις των αναλυτών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, εκτιμάται πως πρόκειται για ένα «ενοχικό» μακροσκελές κείμενο… απενεχοποίησης της βομβιστικής ενέργειας καθώς διαπιστώνεται η προσπάθεια αιτιολόγησής της και απάντησης στην κριτική για προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κρίνουν πως πρόκειται για νέους και άβγαλτους «συγγραφείς», οι οποίοι με μία απλή γραφή επιχειρούν περισσότερο να προσεγγίσουν, να συσπειρώσουν άτομα του χώρου τους και λιγότερο η ενέργειά τους να έχει λαϊκή απήχηση στην κοινή γνώμη παρότι επιχειρείται μια επιφανειακή προσπάθεια σε αυτό το σκέλος. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά το συγκεκριμένο κείμενο, να το συγκρίνουν με προηγούμενα και να διαγνώσουν μέσα από αυτό ενδεχόμενα μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Παράλληλα ανησυχούν για μια επανεμφάνιση της Επαναστατικής Αυτοάμυνας, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν πολεμικά καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, κυρίως εναντίον αστυνομικών στόχων.

Η προκήρυξη ξεκινά με κείμενο του Γιάννη Ρίτσου και άμεσα ο συντάκτης της επιχειρεί να αιτιολογήσει τους λόγους της βομβιστικής επίθεσης κάνοντας λόγο για «σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα» και «διαπλοκή για την εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων». «Τα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε proxys επιχειρηματικών συμφερόντων μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών. Κυρίως στην τελευταία μνημονιακή οχταετία, όπου το παλιό πολιτικό σύστημα σάπιζε κι άρχισαν να δημιουργούνται κοινωνικές διεργασίες αμφισβήτησης και προλεταριακής ανταρσίας, τα αστικά ΜΜΕ έπαιξαν έναν ειδικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης του σάπιου οικονομικού και πολιτικού συστήματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κατακρίνουν εκείνους που μίλησαν για «τυφλή βία», υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «ενέργεια πλήρως σχεδιασμένη και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε τραυματισμός». Ισχυρίζονται επίσης, ότι η «τυφλή βία» αντανακλάται στα πρόσωπα του «Αλέξη Γρηγορόπουλου, του Σαχτζάντ Λουκμάν, του Ζακ Κωστόπουλου, του Petrit Zifle, της Αγγελικής Π. και τόσων άλλων ανώνυμων ανθρώπων που ο θάνατός τους έμεινε στην αφάνεια και το σκοτάδι».

Κάνουν επικριτικές και απειλητικές αναφορές σε βάρος των δημοσιογράφων Αλέξη Παπαχελά, Σία Κοσιώνη, Άρη Πορτοσάλτε, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Κάνουν μια ιστορική αναδρομή για την εφημερίδα Καθημερινή, που φθάνει έως στις 29 Ιανουαρίου 1944. Η προκήρυξη καταλήγει: «Να γίνουμε ο χειρότερος εφιάλτης των εκμεταλλευτών και των πολεμικών γερακιών τους, ανοίγοντας το δρόμο για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινοκτημοσύνης, πέρα από τον ασφυκτικό κόσμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου