ΕΛΛΑΔΑ

Το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου και οι «απαραίτητοι 151»

το-διαζύγιο-τσίπρα-καμμένου-και-οι-απ-667188

Καμία πρόθεση, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν έχει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία ας υποβάλει πρόταση δυσπιστίας», λένε στο CNN Greece πηγές της Κουμουνδούρου με το κόμμα να βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση αναμονής των εξελίξεων στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και χωρίς τον Καμμένο και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών για «κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή» προκειμένου να ολοκληρωθεί η τετραετία. Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Καμμένο τις αμέσως επόμενες ώρες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν ότι η όποια θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σε άλλα νομοσχέδια που θα φτάσουν στη βουλή το επόμενο διάστημα, μεταφράζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέροντας, ως παράδειγμα τη στάση του Ποταμιού όπου ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι αφενός θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία χωρίς όμως να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η Πολιτική Γραμματεία εκτίμησε επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει σε πολύ σημαντικούς στόχους όπως η έξοδος από τα μνημόνια και η σταθεροποίηση της οικονομίας, και η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καθώς εκτός από το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών θα τεθούν θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας και η επιδότηση του ενοικίου.

Δεν καταθέτει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν τις επόμενες μέρες. Γνωρίζοντας ότι δύσκολα μια πρόταση μομφής μπορεί να συγκεντρώσει 151 βουλευτές πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την -για πολλοστή φορά προαναγγελθείσα- αποχώρηση του κ. Καμμένου, και ενδεχομένως άλλων υπουργών των ΑΝΕΛ, θα είναι μία κυβέρνηση που δεν θα είναι νομιμοποιημένη πολιτικά. Και επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Η μία είναι να πάει στη Βουλή και να αναζητήσει εκεί μία νέα πλειοψηφία και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αν τα καταφέρει. Η δεύτερη είναι να προσφύγει στις κάλπες. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα από τη Μεταπολίτευση και πέρα δεν υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεών της σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις την ώρα, μάλιστα, που στην κυβέρνηση ετοιμάζονται και για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 10-11 του μήνα, ελπίζοντας σε σαφή δήλωση στήριξης τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και στις προσπάθειες για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου