ΕΛΛΑΔΑ

Προσαρμογές του Μνημονίου ανά τρίμηνο

προσαρμογές-του-μνημονίου-ανά-τρίμην-450933

Προσαρμογές του Μνημονίου ανά τρίμηνο μετά την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του, προτείνει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη στον «ΒΗΜΑ 99,5».

«Το πώς αντιδρά η αγορά, πώς αντιδρούν τα νοικοκυριά και οι επενδυτές, πρέπει να το λαμβάνεις υπόψη στη χάραξη πολιτικής. Άρα, γι’ αυτό λέω και επιμένω -παρότι μερικές φορές δεν γίνεται αντιληπτή η λεπτή διαφορά του επιχειρήματος- ότι υλοποιούμε το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις μας, αλλά χρειάζεται απαραίτητα να αξιολογούμε κάθε τρεις μήνες την πορεία και να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές», υποστήριξε η κ. Κατσέλη.

«Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση μου», πρόσθεσε η υπουργός και εξήγησε αναφερόμενη σε όσα έχουν γίνει:

«Το αρχικό πρόγραμμα πρόβλεπε μηδενική αύξηση μισθών για όλη την τριετία. Αυτό άλλαξε με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, η οποία προβλέπει για το 2011 μια αύξηση 1,7%. Για τη φορολογική πολιτική προέβλεπε μια αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη στο 23%. Αυτό άλλαξε και έγινε προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, προέβλεπε υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Αυτό άλλαξε και έγινε κάτι άλλο, οι ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Άρα, προσαρμογές έγιναν, γίνονται και θα γίνονται».

Η κ. Κατσέλη τόνισε επίσης ότι δεν εκπλήσσεται από την ύφεση, την πορεία του πληθωρισμού και τα ποσοστά ανεργίας, σημειώνοντας:

«Ότι η ύφεση είναι βαθιά και βαθύτερη από αυτό που περίμεναν τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είναι αλήθεια. Εμένα αυτό δεν με εκπλήσσει. Δεν με εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από αυτόν που ανέμεναν, διότι η δομή της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, με πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κέρδη τους, όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά, ώστε να αντεπεξέλθουν και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, όπως γίνεται σε άλλες χώρες».

» Νομίζω ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις όσων λέγαμε ότι και η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανεργία υψηλότερη και οι τιμές θα διατηρηθούν σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα απ’ ό,τι περιμένανε, δηλαδή ο πληθωρισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γενικοί άξονες του προγράμματος αλλάζουν».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την προδημοσίευση δηλώσεων του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν θα συμφωνούσα με τον κ. Στρος-Καν, διότι σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που και παρανομούν και δεν ακολουθούν τους νόμους. Δεν είναι ίδιον της Ελλάδας. Υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, αναπτυχθήκαμε πολύ γρήγορα μετά τον πόλεμο χωρίς να έχουμε κάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στο κράτος και στη διοίκηση και στους θεσμούς μας, ώστε να εμπεδωθεί μια Δημόσια Διοίκηση που να είναι στο ύψος των περιστάσεων, η Δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη σε μικρό χρονικό διάστημα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις».

Νέος «αντάρτης» ο βουλευτής Βρεττός

«Εξ αρχής ήταν προφανές ότι οι όροι του δανείου και το πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης για την αντιμετώπισης της κρίσεων όπως της Ελλάδας, χρειαζόταν επαναδιαπραγμάτευση» αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε αμέσως την επαναδιαπραγμάτευση και τη συνεχίζει μέχρι και σήμερα με συνέπεια, επιμονή και πρωτοβουλίες που βρίσκουν συμμάχους ανάμεσα στους εταίρους μας».

Ο κ. Βρεττός υπενθυμίζει πως σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ και κατηγορεί το κόμμα του ότι… δε λέει τα πράγματα με το όνομά τους, και παρατηρεί πως… «ίσως υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι ο όρος επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτυχία της πολιτικής μας».

Μάλιστα επικαλείται και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου «η αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την επαναδιαπραγμάτευση του δικού του μνημονίου και τώρα κυνηγούν τη Μέρκελ να της ζητήσουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους χρέους και μικρότερα επιτόκια, γιατί…» όπως σημειώνει, «μόνο έτσι οι όροι του μνημονίου τους θα βελτιωθούν».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου