ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στην αγωνία για την «Υπατία»

τέλος-στην-αγωνία-για-την-υπατία-451208

 

Θετική ήταν η ανταπόκριση των μεταναστών της «Υπατίας» στη βελτιωμένη πρόταση της Πολιτείας, για την οποία ενημερώθηκαν σε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη. Μετά από σύσκεψη αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας πείνας, η οποία κράτησε εδώ και ενάμιση μήνα.

Εκπρόσωπος των μεταναστών δήλωσε ότι οι προτάσεις έγιναν δεκτές και πρόσθεσε: «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Πρόκειται για νίκη των 300 απεργών και της εργατικής τάξης». Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον αγώνα τους.

Μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των μεταναστών, στο κτήριο της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Προχωρήσαμε στην τελική διευκρίνηση όλων όσων συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και όσων δημόσια έχουμε διατυπώσει, ως κυβέρνηση, από την αρχή της απεργίας πείνας με την κατάληψη της Νομικής. Εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών», δήλωσε.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη και αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την περασμένη Παρασκευή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κάθε έναν απεργό πείνας, που έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε θύματα».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, τόνισε ότι «μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσήλθε στη συνάντηση με ένα πιο ελκυστικό πακέτο προτάσεων προς τους απεργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μετά από συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα, τη νομιμοποίηση της παραμονής των μεταναστών. Επιπλέον τη δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών βάσει του καθεστώτος ανοχής, καθώς και τη δυνατότητα να παραταθεί επ’ αόριστον το καθεστώς της εξάμηνης ανοχής, μέχρι να συμπληρώσουν τα χρόνια και τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίησή τους.

Προθεσμία για να δικαστούν την Παρασκευή έλαβαν από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο οι δύο γυναίκες συνοδοί των μεταναστών-απεργών πείνας, που συνελήφθησαν ύστερα από καταγγελίες του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Ερυθρού Σταυρού.

Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη τελεσθείσα διά παραλείψεως κατά συναυτουργία και παράνομη βία, καθώς φέρονται να εμπόδισαν τους μετανάστες να λάβουν τροφή. Οι δύο γυναίκες, που αφέθηκαν ελεύθερες, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι μόνοι τους οι μετανάστες δεν δέχθηκαν να σιτιστούν.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης των μεταναστών, με ανακοίνωσή της, αρνείται ότι συνέβησαν έτσι τα πράγματα και υποστηρίζει ότι οι απεργοί μόνοι τους επέλεξαν να μην φάνε.

Η συνήγορος τους, Ιωάννα Κούρτοβικ, επικαλείται μαρτυρίες μέσα από το νοσοκομείο ότι οι απεργοί αρνήθηκαν να σιτιστούν και ότι στο θέμα δεν ενεπλάκησαν οι δύο γυναίκες.

"Ο νεκρός αργεί και κάποιες συνιστώσες της αριστεράς αγωνιούν. Είναι οι έμποροι του χάους και της διάλυσης", τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου