ΕΛΛΑΔΑ

Εννέα θάνατοι σε τρεις ημέρες από τη γρίπη

εννέα-θάνατοι-σε-τρεις-ημέρες-από-τη-γρ-451370

Με σταθερό ρυθμό μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων της γρίπης. Άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τριήμερο της Αποκριάς, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ασθενών που κατέληξαν λόγω γρίπης σε 146.

Πλέον οι νεκροί εξαιτίας της γρίπης έχουν ξεπεράσει εκείνους της περσινής πανδημικής περιόδου (ήταν 144), εντείνοντας όλο και περισσότερο τους φόβους των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τα δραματικά μεγέθη που μπορεί να περικλείει ο εφετινός απολογισμός της εποχικής γρίπης.

Σημειωτέον ότι το διάστημα Ιουλίου 2009- Μαρτίου 2010 είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω γρίπης 144 άτομα, ενώ 799 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 291 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Εννέα άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο τριήμερο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και κλινικές νοσοκομείων όπου νοσηλεύονταν εξαιτίας των επιπλοκών που είχαν εμφανίσει μετά τη νόσησή τους με την εποχική γρίπη. Όλοι τους είχαν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, καθώς αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο κατά τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφενός ότι επρόκειτο για άτομα της λεγόμενης παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή 40-65 χρόνων, αφετέρου ότι, παρόλο που συγκαταλέγονταν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω χρόνιας νόσου, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Σε αντίθεση με τον σταθερό ρυθμό θανάτων λόγω γρίπης που καταγράφεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατακόρυφη είναι η μείωση στον αριθμό νέων εισαγωγών ασθενών με γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται δυο-τρεις εισαγωγές νέων ασθενών ημερησίως, ενώ τον περασμένο μήνα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πέντε-οκτώ εισαγωγές.

Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό, δηλαδή μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν με γρίπη σε ΜΕΘ ήταν 86.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου