ΕΛΛΑΔΑ

«Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο»

το-καστελόριζο-δεν-ανήκει-στο-αιγαίο-451509

Την θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, με τη διευκρίνιση ότι δεν αμφισβητείται πως το νησί είναι ελληνικό, επανέλαβε και από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στην προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι μοιραζόμαστε την «ίδια ανησυχία» για αυτά που συμβαίνουν στη νότια Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας είπε ότι πρέπει να εργαστούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη και επανέλαβε ότι η επίλυσή του είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Για τις διερευνητικές επαφές ανέφερε ότι «είμαστε προσηλωμένοι» αν και είναι μια δύσκολη προσπάθεια και υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια σοβαρή και ειλικρινή προσπάθεια που αξίζει απ΄ όλους μας μια πραγματική ευκαιρία».

Επανέλαβε την ελληνική θέση ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είναι αυτονόητο, υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει «από τον Εβρο ως το Καστελόριζο».

Το πλαίσιο, είπε, είναι σαφές, βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι πρέπει να σταματήσουν οι πρακτικές της Τουρκίας που δεν συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια.

Η Θράκη

Για την παράνομη μετανάστευση, το κύριο βάρος της οποίας υφίσταται η χώρα μας ως πύλη της ΕΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ως προς τη Θράκη, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Δρούτσας είπε ότι είναι πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για νέα φάση στη συνεργασία, μακριά από τα παλιά στερεότυπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανέφερε ως ενδεικτική την πυκνότητα των συναντήσεων των δύο υπουργών, μέσα σε 15 μήνες 7 φορές, χωρίς να υπολογιστούν οι επαφές στα διεθνή φόρα.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην ΕΕ και τους χειρισμούς της στο θέμα της βίζας για τη διακίνηση των Τούρκων στην Ευρώπη.

Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να δούμε την ανατολική Μεσόγειο ως μια λεκάνη ειρηνικής συνύπαρξης.

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα νησί ειρήνης, πρόσθεσε, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω του Κυπριακού στην ΕΕ» είπε ότι θα συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις σχέσεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτηθείς με αφορμή την επίσκεψή του στη Θράκη, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή για να τη γνωρίσει καλύτερα, όπως θα επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μειονοτικός πληθυσμός αποτελεί γέφυρα ειρήνης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε πολλές πόλεις και περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Αδριανούπολη, την Κρήτη, τη Σμύρνη, υπάρχουν κοινότητες που δημιούργησαν μια κοινή κληρονομιά και προσκάλεσε τους Έλληνες να επισκεφθούν την Τουρκία, της οποίας «όλες οι γωνιές είναι ανοιχτές».

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και φιλόξενη χώρα και ο κ. Νταβούτογλου είναι παντού ευπρόσδεκτος, σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου