ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένουμε σε «συνολική και πραγματική λύση»

επιμένουμε-σε-συνολική-και-πραγματι-451543

Η Ελλάδα επιμένει και θα επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της μία «συνολική» και «πραγματική» λύση για την κρίση χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τον κύκλο επαφών που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρίσιμη διαπραγμάτευση» για το μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου, όσο και στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το ότι πρέπει να υπάρχει συνολική λύση, ζήτησε στήριξη της εθνικής προσπάθειας, καθώς και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προσπάθεια αυτή.

Πολλά θέματα είναι σε διαπραγμάτευση (οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, μηχανισμός και όροι για το χρέος, ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών) είπε ο κ. Παπανδρέου για να τονίσει εκ νέου ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και «για αυτή δουλεύουμε».

Η λύση πρέπει να είναι πραγματική και η Ευρώπη δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται και να σύρεται πίσω από τις αγορές, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί το συντομότερο στα πόδια της για να μην ξαναζήσει παρόμοιες καταστάσεις. «Το καλό της Ελλάδας είναι και καλό για την ΕΕ» υπογράμμισε.

Σήμερα στις το πρωί συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Μετά από την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα στις 6.00 μ.μ., θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

 
Οι επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων

Την στήριξη της κυβέρνησης από τη ΝΔ εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής στις 11 και στις 24-25 Μαρτίου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι θέμα ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Η συνάντηση μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά, στη σκιά της υποβάθμισης-σοκ της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σεβαστές και ότι δεν περιμένει από τα άλλα κόμματα να συμμεριστούν όλες τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο αυτή την ώρα είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη της κυβέρνησης.

«Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση-πακέτο. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε για άλλη μια φορά των ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αγώνες μπροστά της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι στις αποφάσεις της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην Ελλάδα.

Συναινετικός υπό όρους ο Αντ. Σαμαράς 

 

Την ανάγκη να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στηρίζει τις προτάσεις για το ευρωομόλογο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα για τους πολίτες.

«Όμως, έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία.

«Και είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα.

» Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου».

 

Οχι στη συναίνεση από την Αλ. Παπαρήγα

«Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι με ποιο σχοινί, αν θα είναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό. Προβλέπουμε ότι θα υπάρχει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία, όποια όμως συμφωνία και αν υπάρχει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα το κρατούμενο είναι: νέα, δυσβάσταχτα και αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και κατά των λαών της Ευρώπης», δήλωσε η γενικής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επομένως, συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο προετοιμασμένος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Ερωτηθείσα αν έθεσε θέμα μεταναστών, είπε ότι για άλλη μια φορά επανέλαβε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για το ζήτημα αυτό πριν είναι αργά, "πολύ περισσότερο που βλέπουμε με ποιους δυστυχισμένους ανθρώπους έχουμε να κάνουμε, όταν προτιμούν να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στο κρύο προκειμένου να γλιτώσουν τη βίαιη επιστροφή στις πατρίδες τους».

 
Επιθετική πολιτική ζήτησε ο Γ. Καρατζαφέρης

Η Ελλάδα οφείλει να πάει στις Συνόδους Κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι με διάθεση άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική επαρχία» τόνισε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε».

«Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά» κατέληξε.

 

Απόρριψη και δημοψήφισμα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

 

Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και δημοψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια για την αποτυχία του Μνημονίου, όπως τόνισε.

Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, πιο σκληρό ακόμη, και χωρίς χρονικό ορίζοντα, πράγμα που όπως είπε σηματοδοτεί το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της την λαϊκή βούληση που, όπως είπε, μπορεί να δώσει ισχύ στην διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αποτυχία του Μνημονίου, που όπως είπε, μας βυθίζει σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρέους και ύφεσης. «Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει «σήμερα άμεση λύση», στην απεργία πείνας των μεταναστών τονίζοντας ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους.

 

Να εγκριθεί από τη Βουλή ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, καθότι θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής» μετέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την επερχόμενη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, εκτίμησε ότι «όλοι έχουμε κοινούς στόχους» σημείωσε όμως ότι «δυστυχώς τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα».

«Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω» είπε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

«Έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, είπε ο κ. Κουβέλης

 

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Ο κ. Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους.

Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη. Πρέπει ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου